Verschil trailrunning en hardlopen

Wat is het verschil tussen trailrunning en hardlopen? Het is een vraag die we wel vaker krijgen. In dit artikel gaan we inhoudelijk in op de verschillen tussen hardlopen en trailrunning.

verschil trailrunning hardlopen

De ondergrond

Het grootste verschil tussen hardlopen en trailrunning is zonder meer de ondergrond waarop gelopen wordt. Waar je bij hardlopen op de weg loopt, loop je bij trailrunning op een onverhard ondergrond.

Gebruik van verschillende spieren

Bij hardlopen gebruik je meestal dezelfde spieren. Dit komt omdat de ondergrond niet tot amper verandert waardoor jouw beweging een repeterend verhaal wordt. Bij trailrunning is dit heel anders. De ondergrond waar je op actief bent veranderd waardoor je lichaam continue wordt aangezet om andere spieren te gebruiken.

het verschil tussen trailrunning en hardlopen

Intensiteit

De intensiteit van de sport is ook beduidend anders. Loop je op de weg 10 kilometer in 40 minuten? Dan moet je er niet direct vanuit gaan dat je dit met trailrunning ook lukt. De hoogteverschillen, kronkels, bochten en afwisseling van ondergrond zorgt dat trailrunning over het algemeen intensiever is dan hardlopen op de weg. Dit heeft logischerwijs ook invloed op de tijden die je loopt.

Schoenen

Als je de keus hebt gemaakt om het hardlopen op de weg in te ruilen voor trailrunning dan is het goed om naar jouw schoenen te kijken.

Trailrun schoenen hebben in vergelijking met hardloopschoenen een stabieler bovenwerk waardoor je enkels, benen en knieën beter beschermd zijn. Ook zit er verschil in de zolen. Een hardloopschoen heeft een ander profiel en geeft minder grip dan een trailrun schoen.

verschil in zool tussen hardloopschoenen en trailrunschoenen

Meetgegevens

Veel hardlopers zijn dol op het analyseren van hun trainingen en wedstrijden. Ze houden met behulp van hun hardloophorloge alles bij! We zien dat veel hardlopers die de overstap maken naar trailrunning dit ook proberen bij het trailrunnen.

In veel gevallen loopt dit uit op een teleurstelling. En dit heeft alles te maken met de diversiteit van het parcours. Bij trailrunning hebben heel veel omstandigheden en factoren invloed op de metingen die je doet.

Zo maakt het nogal een verschil als je een parcours loopt met veel hoogte verschillen of een parcours kiest die voornamelijk vlak is maar waarbij een groot deel van de ondergrond bestaat uit mul zand.

Hierdoor verschilt de snelheid, tijd per kilometer en eindtijd continue. Zodra je gaat trailrunnen is dan ook aan te raden om alleen de intensiteit van de training te meten. Dit kan door te lopen met een hartslagmeter. Door je hartslag in de gaten te houden weet je precies in welke hartslagzone je actief bent waardoor je inzicht hebt in je trainingsintensiteit.

Relevante sportproducten

  • Garmin sporthorloge
  • Saucony trailschoen
  • Asics hardloopschoen

SportSport