De ondergrond
Het grootste verschil tussen hardlopen en trailrunning is de ondergrond. Bij hardlopen loop je op verharde wegen, terwijl trailrunning plaatsvindt op onverharde, vaak oneffen terreinen.
Gebruik van spieren
Bij hardlopen gebruik je meestal dezelfde spieren door het repeterende karakter van de ondergrond. Trailrunning daarentegen vereist constant aanpassen aan de wisselende ondergrond, waardoor je verschillende spieren aanspreekt.
Intensiteit
Trailrunning is doorgaans intensiever dan hardlopen op de weg. Het hoogteverschil, de kronkels en de variatie in de ondergrond maken trailrunning uitdagender, wat de looptijden beïnvloedt.
Schoenen
Bij de overstap van hardlopen op de weg naar trailrunning is het belangrijk om je schoenen aan te passen. Trailrunningschoenen hebben een stabieler bovenwerk en een gripvoller profiel dan hardloopschoenen, wat extra bescherming biedt aan je enkels en knieën.
.
Meetgegevens
Veel hardlopers zijn gek op het analyseren van hun trainingen en wedstrijden met behulp van hun hardloophorloge. Wanneer ze echter overstappen naar trailrunning, proberen ze vaak dezelfde metingen toe te passen. Dit kan echter leiden tot teleurstellingen.
Dit komt door de grote variatie in trailparken. Hoogteverschillen, mul zand en andere terreinomstandigheden beïnvloeden de snelheid, tijd per kilometer en eindtijd voortdurend. Daarom is het bij trailrunning beter om je te concentreren op de intensiteit van je training. Dit kun je het beste doen met een hartslagmeter. Door je hartslag te monitoren, krijg je inzicht in je trainingsintensiteit, ongeacht de veranderlijke omstandigheden van het parcours.