Welke spieren train je met hardlopen?

Ben jij een fanatieke hardloper of wil jij graag beginnen met hardlopen? Ben jij benieuwd welke spieren je traint met hardlopen en wil je weten wat hardlopen allemaal doet met jouw lichaam? Hardlopen is zeer goed voor jouw spieren, conditie en verdere gezondheid. De voordelen van hardlopen zijn zeer divers. Wil jij alles weten over wat hardlopen doet met jouw lichaam? Lees dan even verder.

welke spieren hardlopen

Beenspieren

Hardlopen doe je natuurlijk voor het grootste gedeelte met jouw benen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jij vele spieren in jouw benen traint als je gaat hardlopen. Zo train je jouw bovenbenen (quadriceps), kuiten en hamstrings met een goede hardloopsessie. Zorg ervoor dat je een warming-up doet voordat je begint en maak ook een cooling-down. Zo zorg je ervoor dat jouw spieren geen risico lopen op blessures.

Heup-, rug-, bil- en buikspieren

Maar hardlopen doe je niet alleen met je benen. Jouw houding is ook belangrijk. Door goed rechtop te lopen train je ook jouw rug- en buikspieren. Zeker als je tijdens het lopen jouw buik aanspant zal je een goede work-out voor je buikspieren maken. Naast de spieren in jouw rug en buik train je ook jouw heup- en bilspieren. Ook deze spieren zijn tijdens het hardlopen namelijk constant in beweging.

welke spieren trainen hardlopen

Andere spieren die je traint tijdens hardlopen

Ook jouw arm- en borstspieren train je tijdens het hardlopen. Dit komt omdat jij tijdens het lopen ook deze lichaamsdelen in beweging brengt. Ook jouw hartspier train je tijdens het hardlopen. Dit komt omdat het bloed tijdens beweging sneller door jouw lichaam pompt. Een goed getrainde hartspier kan grote positieve gevolgen voor jouw gezondheid hebben op de lange termijn.

Overige positieve gevolgen hardlopen

Naast de verschillende spieren die je traint met hardlopen is deze sport ook goed voor een aantal andere aspecten van jouw gezondheid. Zo is hardlopen goed voor het opbouwen van conditie, val je met hardlopen af, is hardlopen preventief tegen diabetes en wordt de kans op kanker een stuk kleiner als jij regelmatig gaat hardlopen. Daarnaast wordt jouw humeur ook nog eens beter van hardlopen. Onderzoek heeft bewezen dat hardlopen zorgt voor het aanmaken van gelukstofjes waardoor jij beter gemutst jouw dag zal vervolgen. Het is dus aan te raden om in het begin van de dag een ronde te gaan hardlopen. Zorg ervoor dat je minimaal 20 minuten intensief bezig bent en profiteer van de vele voordelen van hardlopen.

Populaire damesschoenen

Populaire herenschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?