Wat is een bogey in het golf?

Ben jij een beginnend golfspeler of kijk je wel eens naar de balsport? Hoor jij mensen bij de golfvereniging, commentatoren of andere mensen wel eens spreken over het slaan van een bogey en weet je niet wat dit betekent? Om scores aan te duiden heeft de golfsport vele termen. Deze termen zijn belangrijk om te weten. In dit artikel vertellen we alles over een bogey en de andere golftermen betreft behaalde scores.

bogey

Wat is par?

Elke golfbaan heeft een eigen par-bepaling. De par wordt bepaalt op afstand en moeilijkheidsgraad van de baan. Par geeft aan in hoeveel slagen een gemiddelde golfspeler een hole zou moeten voltooien. Het aantal slagen dat een gemiddelde golfer nodig zou hebben om de green te bereiken wordt met twee opgeteld. Dit omdat golfspelers in principe nooit meer dan twee slagen op de green nodig zouden moeten hebben. Een golfbaan is dus minimaal par-3. De meeste banen gaan tot par-5, maar er zijn langere banen. De langste golfhole ter wereld ligt in Zuid-Korea, heeft een lengte van meer dan 1.000 meter en is een par-7 golfbaan.

Een bogey is één slag meer dan par

Een speler die een par-3 golfbaan in drie slagen afrond krijgt de score par. Slaat een speler een par-3 golfbaan in vier slagen? Dan heeft hij een bogey behaalt. Een bogey betekent namelijk dat een speler één slag meer dan par nodig heeft gehad om de hole te voltooien. Twee slagen meer dan par is een double bogey. Wanneer een speler drie slagen meer dan par heeft gebruikt slaat hij een tripe bogey. Vanaf vier slagen meer dan par wordt het woord bogey niet meer gebruikt en zegt men ‘vier over par’.

Wat is beter dan par?

Maar natuurlijk kan een bal ook in minder slagen dan par in het putje vallen. In het beste geval slaat een speler een hole-in-one. Dit betekent dat de bal in één schot in het putje valt. Dit is een zeer knappe prestatie en komt het vaakst voor op een par-3 golfbaan. Eén slag minder dan par heet een birdie. Wanneer een golfer twee slagen minder dan par nodig heeft dan slaat hij een eagle. Een double eagle of albatros staat voor drie slagen minder dan par. Op lange banen is het mogelijk om vier slagen onder par te zitten. Dit heet een condor.

Misschien interessant?

golfclubs