Wat voor brandstof gaat er in een Formule 1 auto?

Ben jij een liefhebber van de Formule 1 of kijk je wel eens naar een Grand Prix? Vraag jij je net zoals vele anderen ook af wat voor brandstof er in een Formule 1-auto gaat? De Formule 1 is een miljoenenbusiness waarin erg veel op het spel staat. Alle teams doen hun uiterste best om hun auto zo optimaal mogelijk klaar te maken voor een Grand Prix. De verwachting is dan ook dan er zeer geavanceerde brandstof in een F1-wagen zal gaan. Maar is dit ook zo? In dit artikel vertellen we het.

brandstof f1 auto

Brandstof voor een Formule 1-auto

Daar waar je wellicht verwacht dat er hele speciale brandstof in een Formule 1-auto zal gaan is het tegendeel juist waar. De brandstof die een formule 1-wagen gebruikt is namelijk gewoon dezelfde als die u en ik langs de snelweg uit een pomp halen. De brandstof die Formule 1-auto’s gebruiken is namelijk vrijwel gelijk aan de Euro 98 ongelode benzine. Het team achter de F1-coureur probeert bepaalde waarden in de benzine wel zo optimaal mogelijk voor de auto te maken. Zo heeft de benzine die zij gebruiken een hoger octaangehalte en is de benzine zuiverder en verder doorontwikkeld dan andere benzine.

brandstof f1 auto

Hoeveel liter benzine kan er in een Formule 1-wagen

Waar er tot het jaar 2009 nog werd getankt tijdens Formule 1-races, is dit tegenwoordig verboden. De tanks bevatten aan de start van de race zo’n 135 tot 145 liter benzine. Doordat het verbruik van een Formule 1-auto op 75 liter per 100 kilometer ligt zijn de coureurs ver voor de start al bezig met hoe ze zo zuinig mogelijk om kunnen gaan met hun brandstof. Ze willen natuurlijk ten alle tijden voorkomen dat ze zonder brandstof komen te zitten. Er zijn experts die graag zien dat het tanken tijdens races weer wordt ingevoerd zodat er meer spektakel kan plaatsvinden. Coureurs zouden zich dan meer kunnen focussen op het racen in plaats van het sparen van brandstof.

Misschien vind je dit ook interessant?