Zere handen door CrossFit

Ben jij een fanatiek CrossFit liefhebber en heb je tijdens jouw trainingen last van zere handen? Wil je graag af van deze pijnlijke handen en ben je hiervoor opzoek naar tips en aandachtspunten? In dit artikel gaan we daar verder op in!

zere handen crossfit

Blaren en dikke eeltplekken

Er zijn heel veel CrossFit liefhebbers die last hebben van hun handen. Vaak zijn het blaren of dikke eeltplekken die voor de overlast zorgen. Deze klachten komen ook vaak voor bij stratenmakers en roeiers. Veel CrossFit fanaten vragen zich dan ook af wat je er tegen kunt doen. Hoe voorkom je dat je blaren krijgt, wat kun je er aan doen? En hoe zorg je ervoor dat je die eeltbulten enigszins beperkt blijven?

Verzorg je handen

Een goede verzorging van de handen kan heel goed helpen. Echter, wat is een goede verzorging? We sommen een aantal tips voor je op!

Eeltrasp gebruiken

Eelt wordt zachter wanneer je handen in aanraking komt met water. Vandaar de tip om tijdens of na het douchen de bovenste laag van het eelt zachtjes weg te schrapen met een eeltrasp.

Mocht nou blijken dat een eeltrasp niet werkt omdat je te veel eelt hebt ontwikkeld. Maak dan gebruik van een eeltschaaf. Dit werkt hetzelfde als een kaasschaaf echter is het bedoeld voor eelt. Mocht je hier gebruik van maken, let dan wel goed op. Een moment van onbedachtzaamheid kan voor vervelende wonden zorgen.

Handen scrubben

Verder is het een goed idee om je handen te scrubben. Door dit te doen haal je losse velletjes weg en zorg je ervoor dat je handen weer wat zachter aanvoelen.

Smeer je handen in

De laatste tip voor goede handverzorging is het insmeren van je handen. Gebruik hiervoor een vettige crème. Wees er vooral niet bang voor en ga voor een dikke laag. Nu snappen we dat een dikke laag crème op de handen niet heel praktisch is wanneer je bijvoorbeeld aan het werk of aan het koken bent. Vandaar de tip om dit voor het slapen te doen. Zo kan het in de tijd dat jij ligt te slapen er goed intrekken.

Wat te doen bij blaren?

Echter blijft het vaak niet bij eelt. Veel CrossFit fanaten hebben ook erg veel last van blaren op hun handen. Nu zijn er eigenlijk twee situaties denkbaar. De eerste is dat de blaar nog niet losgescheurd is. En de tweede is dat de blaar wel is losgescheurd. In beide gevallen heb je een andere aanpak nodig. We nemen het met je door.

Niet losgescheurd

Zodra je last hebt van een niet losgescheurde blaar is het belangrijk dat je de blaar eerst goed reinigt. Dit kan met water en zeep. Vervolgens prik je deze blaar aan twee uiteinden door. Het is heel belangrijk dat je hiervoor een steriele of ontsmette naald gebruikt. Dit omdat je anders infecties in de hand werkt.

Zodra de blaar is doorgeprikt komt er vocht vrij. Dit vocht kun je vervolgens voorzichtig weg deppen. Daarna is het zaak om de blaar te ontsmetten. Hier zijn meerdere manieren voor. In onze ogen is het ’t beste om je handen in warm waterbadje met soda of biotex te leggen. Hou hier ongeveer een kwartiertje voor aan en dek de huid vervolgens af met een pleister of een gaasje.

blaren handen crossfit

Losgescheurde blaar

Bij een losgescheurde blaar is het belangrijk dat je begint met het ontsmetten. Dit kan op meerdere manieren. Je kunt je handen in een badje met soda leggen maar je kunt ook je handen goed en grondig wassen met water en zeep. Vervolgens is het zaak om de losgekomen huid weg te knippen. Dit kan met een nagelschaartje maar ook met een ander klein schaartje. Zodra de losgekomen huid is verwijderd kun je de wond afdekken met een pleister of een gaasje.

Gebruik van CrossFit handschoenen

Om je handen te beschermen adviseren we om speciale CrossFit handschoenen te dragen. Dit zijn vingerloze handschoenen die ervoor zorgen dat je handen minder te verduren hebben. Hierdoor is de kans op blaren en eelt een stuk kleiner. Bijkomend voordeel van het dragen van handschoenen is dat je tijdens het CrossFitten meer grip hebt.

  • Reeva Sporthandschoenen – Geschikt voor Fitness en CrossFit
  • ZEUZ® Sport & Fitness Handschoenen Heren & Dames

Misschien vind je dit ook interessant?