Wat zijn pull-ups?

Ben je net begonnen aan fitness of aan crossfit? En hoor je collega sporters en fitness trainers praten over pull-ups? Vraag jij je af wat een pull-up is, hoe je deze uitvoert en welke spieren je er mee traint? In dit artikel gaan we daar verder op in!

wat zijn pull ups

Pull-ups: fitness oefening

De pull-up heeft meerdere benamingen, zo wordt de oefening ook wel ‘chin-up’ of ‘chin’ genoemd. Bedoeling van de oefening is dat jij jezelf omhoogtrekt. Dit doe je door aan een rekstok te hangen. Vervolgens probeer je vanuit die positie je kin boven je handen te trekken.

Verschillende handgrepen

De rekstok of pull-up bar kun je op twee manieren vasthouden. Zo kunnen de handpalmen naar je toe wijzen en van je afwijzen. Zodra de handpalmen naar je toewijzen wordt de oefeningen een ‘chin-up’ genoemd. Wijzen deze van je af dan wordt de oefening een ‘pull-up’ genoemd.

Naast dat kun je de rekstok nog breed of smal vastpakken. Dit maakt een groot verschil als je het hebt over de zwaarte van de oefening. Daarnaast train je bij een smalle greep andere spieren dan bij een brede greep.

Welke spieren train je?

Met deze oefening train je  name de lage rugspier. Deze spier wordt ook wel de musculus latissimus dorsi genoemd. Ook de biceps komen ruim aanbod bij het uitvoeren van deze oefening.

Echter blijft het daar niet bij. Bij deze oefeningen worden namelijk veel meer spieren gebruikt. Zij het dat hier het accent niet op ligt. Om je een beeld te geven sommen we ze voor je op:

  • Schouderspieren
  • Borstspieren
  • Buikspieren
  • Onderarmen

Smal of breed

Over het algemeen is de brede greep zwaarder dan de smalle greep. Bij beide oefeningen worden de lage rugspieren en de biceps belast. Zij het dat bij de brede greep met name de lage rugspier getraind wordt en in mindere mate de biceps. Bij de smalle greep is dat precies andersom. Daar worden met name de biceps belast en in mindere mate de lage rugspieren.

Hoe moeilijk is deze oefening?

Deze oefening is met name voor beginners  vrij pittig. Daarnaast is het zo, hoe zwaarder je bent hoe lastiger de oefening. Echter is wel zo dat hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt. Dat is ook de reden waarom sommige gevorderde fitness fanaten deze oefening uitvoeren met gewichten om hun middel.

Misschien vind je dit ook interessant?