Wat bedoelen ze met reps?

Ben je regelmatig in de sportschool te vinden en hoor je collega sporters, personal trainers en fitnessinstructeurs het hebben over reps? Heb je geen idee wat dit betekent maar ben je hier wel benieuwd naar? In dit artikel leggen we het aan je uit!

reps

Vertaling

Zodra je sportinstructeur of sportmaatje het heeft over reps dan heeft hij het over herhalingen. Reps is een Engelse term en staat voor repeterend, of te wel herhalingen.

Verschillende doelen

Bij krachttraining kun je verschillende doelen stellen, namelijk spiergroei, ontwikkeling van kracht of het ontwikkelen van krachtuithoudingsvermogen. Zodra je één van de doelen kiest is het zaak om zorgvuldig het aantal reps/ herhalingen te kiezen. Dit is belangrijk omdat veel reps met weinig gewicht of weinig reps met veel gewicht een beduidend verschil maakt in hetgeen wat je traint. En dus ook in hetgeen wat je uiteindelijk bereikt.

betekenis van reps

Invulling van reps

Als we het hebben over reps dan hebben we het over de volledige uitvoering van een beweging. Zo’n beweging bestaat uit twee fases, namelijk:

  • 1e fase: verkorten van de doelspier
  • 2e fase: de spier langer maken en terug te brengen in de beginstand

In vaktermen wordt het verkorten van de doelspier ook wel concentrische fase genoemd daar waar het langer worden van de spier, de excentrische fase wordt genoemd.

Verschil tussen reps en sets

Sommige mensen halen het aantal herhalingen (reps) en het aantal sets weleens door elkaar. Echter zit er een duidelijk onderscheid in.

Stel je bent aan het bankdrukken en je wilt 3×10 een x-aantal gewicht omhoog drukken.

Dan staat de 3 in dit geval voor het aantal sets en staat de 10 voor het aantal reps. In het voorbeeld voer je de reps van 1 tot 10 in korte tijd achter elkaar op. Zodra je dit hebt afgehandeld heb je een korte rustpauze om vervolgens te starten met set nummer 2.

Misschien vind je dit ook interessant?