Wat is een barbell?

Ben je een beginnend fitness fanaat en hoor je trainers, collega sporters en vrienden het hebben over een barbell? Heb je geen idee wat dit is maar ben je hier wel benieuwd naar? In dit artikel leggen we het haarfijn aan je uit.

barbell

Barbell

De barbell is een lange ijzeren staaf waar je losse gewichten op kunt plaatsen. De losse gewichten heeft als voordeel dat het gewicht variabel is waardoor iedere sporter, of je nou beginnend of gevorderd bent, op z’n eigen niveau sporten.

De barbell is een veelgebruikt fitness product die in vrijwel elke sportschool te vinden is. Het product is erg populair omdat het op verschillende manieren en voor verschillende oefeningen ingezet kan worden.

Oefeningen met een barbell

Om je een idee te geven welke oefeningen je met de barbell kunt doen, sommen we een aantal populaire oefeningen voor je op:

Romanian deadlift

De Romanian deadlift is een variant op de barbell deadlift. De oefening is vernoemd naar de Roemeense gewichtheffer Nicu Vlad die tijdens de Olympische spelen van 1996 goud wist te winnen.

De oefening is geschikt voor gevorderde sporters en gericht op het trainen van de grote bilspier en op het trainen van spieren aan de achterzijde van de benen. Officieel gezien is de oefening geen echte deadlift echter train je er wel dezelfde spieren mee.

Barbell lunge

De barbell lunge is een oefening voor het trainen van de bovenbenen en bilspieren. De oefening is technisch gezien vrij eenvoudig zij het dat die zeer zwaar kan zijn.

Bedoeling is dat je een barbell met gewichten in je nek legt om vervolgens met één been een grote stap vooruit te zetten. Zodra je dit hebt gedaan buig je het voorste been en vervolgens ook het achterste been. Zaak is dat de knie van het achterste been de grond niet raakt. Als het goed is, is het hele lichaam nu richting de grond gezakt. Vanuit deze situatie is het de bedoeling dat je weer omhoogkomt, in de startpositie terecht komt, en de oefening meerdere malen herhaalt.

barbell oefeningen

Barbell deadlift

De deadlift is voor veel spelers een bekende oefening. De oefening is een effectieve compound oefening waarmee je verschillende spieren in het onderlichaam traint. Met name de grote bilspier is een spier die flink aangepakt zal worden. De oefening wordt in een staande positie uitgevoerd, op een vlakke vloer en met behulp van een barbell.

Gerelateerde producten

  • Tunturi Powerlifting Straps 
  • PU vaste halterstang (30kg)
  • Halterschijf 30 mm Focus Fitness

Misschien vind je dit ook interessant?