Verschillende plank oefeningen

Een oefening waarvoor je niet attributen in huis hoeft te halen, maar toch vrijwel alle spieren in je lichaam traint: planken. Het lijkt heel eenvoudig, maar kan toch behoorlijk zwaar zijn. Wij helpen je mee om deze oefening helemaal onder de knie te krijgen.

plank oefeningen

Hoe moet je planken?

Ga met je knieën op een matje zitten en plaats je onderarmen, recht onder de schouders, op de grond. Strek nu je benen een voor een naar achter en zorg ervoor dat je alleen leunt op je tenen en onderarmen. Maak van je lijf een zo recht mogelijke lijn en probeer deze positie zo lang mogelijk vol te houden.

Hoelang moet ik planken?

Op het internet zwerven er allerlei ‘plank challenges’ met andere tijden rond, maar hoelang duurt de ideale plank nou eigenlijk? Dat antwoord is vrij simpel: niet langer dan één minuut. Het is namelijk beter om 3 à 4 sets van 1 minuut te doen, dan proberen zo lang mogelijk te blijven staan. Voor beginnende plankers zal 1 minuut nog aanvoelen als onmogelijk en daarom raden wij hen aan het volgende schema van ons te hanteren.
plankschema
Wanneer je dit plankschema hebt gevolgd en onder de knie hebt is het belangrijk om het planken regelmatig, het liefst dagelijks, bij te houden. Raak je een beetje uitgekeken op het reguliere planken? Lees dan even verder en kies een andere variant.

Verschillende varianten

Er zijn verschillende plank varianten. We nemen er een paar met je door!

De zijwaartse plank

Bij de zijwaartse plank ga je op je zij liggen op een matje en plaats je jouw onderarm recht onder je schouder en laat je je hand naar voren wijzen. Zorg ervoor dat jouw lichaam enkel via de buitenkant van je voet en je onderarm in contact is met de grond en maak een rechte lijn van hoofd tot enkels. Is deze manier iets te zwaar? Leun dan niet op je arm en de buitenkant van je voet maar op je arm en je knie.

zijwaarts planken

Klimmende plank

Begin in een normale plankpositie en steek een been gebogen naar buiten. Probeer met je knie je elleboog aan te raken. Doe dit 10 keer per been.

Op een arm

Deze plank is hetzelfde als de normale plank, maar dan ietsjes pittiger. Begin wederom in een standaard plankpositie en strek een arm uit. Herhaal dit met beide armen vijf keer.

Op een been

Wat op een arm kan, kan natuurlijk ook op een been. Doe precies hetzelfde als hierboven beschreven maar dan met de benen.

Op een been en een arm

Neem wederom de normale plankpositie in en strek één arm. Zorg ervoor dat je goed in balans blijft en strek het tegenovergestelde been. Houdt deze positie vast en zorg ervoor dat de buikspieren zijn aangespannen. Herhaal dit vijf keer per zijde.

Gerelateerde sportproducten

  • Matchu Sports – Fitnessmat