Bij welke groepslessen worden gewichten gebruikt?

Iemand die spieren wil opbouwen denkt als snel aan sets en herhalingen doen met halters voor een spiegel. Natuurlijk is dat effectief, maar het is zeker niet de enige manier. Er zijn namelijk nog andere vormen van training die ervoor zorgen dat je fit en gespierd wordt. Een van die vormen is groepstrainingen.
Mensen die in een sportschool of fitnesscentrum trainen kunnen globaal in twee groepen worden onderverdeeld; de individuele sporters en de mensen die alleen aan groepstrainingen doen. Juist door te combineren kun je veel meer progressie boeken op gebied van gezondheid, afvallen en gespierder worden. Wil jij wel eens meedoen aan zo’n groepstraining, maar weet je niet welke je moet volgen? Dan is dit het artikel voor jou. We bespreken waarom groepslessen zo effectief kunnen zijn en bij welke groepslessen gewichten worden gebruikt.

groeplessen zonder gewichten

De voordelen van groepslessen

Groepslessen bieden enkele aantrekkelijke voordelen waardoor je stappen kunt zetten op gebied van fitness. Enkele van deze voordelen zijn:

Trainen onder begeleiding

Groepslessen worden altijd gegeven door instructeurs en volgens een bepaald programma. Hierdoor weet je zeker dat je een gedegen trainingsprogramma volgt inclusief warming-up. Want zeg maar eerlijk; die sla je normaal gesproken meestal over.
Daarnaast is het belangrijk dat er een professioneel persoon een oogje in het zeil houdt tijdens de training. Niet alleen beginners maken fouten met vorm en houding. Ook doorgewinterde sporters kunnen fouten maken.

Het groepsgevoel geeft motivatie

Groepslessen zorgen voor meer motivatie. Er zijn zelfs onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat pijn en ongemak beter te verdragen zijn wanneer deze gedeeld worden tijdens een groepstraining. Iedereen ervaart hetzelfde, hierdoor zul je veel minder snel toegeven aan het ongemak dan wanneer je in je eentje zou trainen.

Daarnaast zul je waarschijnlijk gemotiveerd zijn om de gehele les vol te houden. Natuurlijk raak je vermoeid, maar het groepsgevoel zal je door de training heen helpen.

groepslessen met gewichten

Trainen in een groep is gezellig

We zijn nu eenmaal sociale wezens. Samen dingen doen is gewoon leuker en gezelliger. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om samen te gaan stappen, maar je kunt ook samen fit worden.

Groepslessen waarbij gewichten worden gebruikt

Groepslessen zijn er vaak op gericht om de conditie te verbeteren. Vaak wordt er getraind met hoge intensiteit waardoor je snel fitter zult worden en tevens af kunt vallen. Maar vergeet niet dat je wel degelijk spieren kunt bouwen tijdens groepslessen. Zeker wanneer je een nieuwe les gaat volgen zullen er nieuwe spieren aangesproken worden. Deze spieren zullen in de loop van tijd groeien om zich aan te passen aan de nieuwe impulsen. Bij sommige groepslessen worden gewichten gebruikt, deze zorgen voor nog meer intensiteit en spiergroei. Daarbij moet aangemerkt worden dat je wel progressief moet trainen, dus steeds meer gewicht gebruiken wanneer de training makkelijk voor je wordt.
Groepslessen waarbij gewichten worden gebruikt zijn onder andere:

  • Bodypump;
  • Kettlebell trainingen;
  • Grit Strength;
  • Crossfit

Crossfit is een les die niet in reguliere fitnesscentra gegeven wordt, hiervoor moet je naar een zogenaamd Crossfit gecertificeerde ‘Box’.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport