Welke groepslessen zijn er zonder gewichten?

Groepslessen zijn een ideale manier om aan je gezondheid te werken. Misschien wil je afvallen, een betere conditie krijgen of gewoon wat beter in je vel zitten? Met het regelmatig volgen van groepslessen kun je dit bereiken. De eerste stappen zijn vaak spannend en misschien lastig om bij te houden. Maar laat je hier niet door weerhouden, juist veel mensen kiezen voor de gezelligheid van een groepslessen om fitness vol te blijven houden. Bij een fitnesscentrum of sportschool denken veel mensen al snel aan halters en ijzers en stoere mannen die voor de spiegel staan. Juist voor deze mensen zijn groepslessen ideaal. Hou je echt niet van gewichten of wil je die om bepaalde redenen vermijden? Ook dan bestaan er voldoende fitness groepslessen om te volgen.

groepslessen zonder gewichten

Groepslessen zonder gewichten

Er bestaan enorm veel verschillende soorten groepslessen. Deze kun je globaal onderverdelen in de volgende trainingscategorieën:

  • Conditie en afvallen;
  • Kracht en uithoudingsvermogen;
  • Dans;
  • Body en mind;
  • Vechtsport.

Wanneer je een les wilt volgen zonder gewichten dan kun je nog steeds binnen deze categorieën trainen. Wil je werken aan je conditie, dan kun je bijvoorbeeld spinning lessen volgen of bodystep. Spinning lessen doe je op een stationaire racefiets. Bij bodystep maak je stappende bewegingen op de vloer of een verhoogd bankje. Beide zijn zeer goede trainingen voor het vergroten van de conditie.

Hou je meer van dansen dan kun je kiezen voor Zumba of Sh’Bam. Speels en ongemerkt werk je tijdens deze lessen aan je conditie en vergeet niet dat je ook af kunt vallen met deze lessen. Je verbrandt er namelijk flink wat calorieën mee.

Hou je van wat meer actie maar niet van gewichten? Kies dan voor een les geïnspireerd door de vechtsport zoals boksen, kickboksen, Bodycombat of Fightfun.
Doe je het liever rustig aan dan kun je lessen zoals Yoga of Bodybalance volgen. Deze zijn gericht op de geest en het lichaam, hoewel sommige yoga lessen best zwaar kunnen zijn.

gewichtloze groepslessen

Kun je ook spieren opbouwen zonder gewichten?

Sommige mensen willen niet met gewichten trainen, omdat ze niet gespierd willen worden. Hele grote spieren, zoals die van bodybuilders, kun je zonder gewichten niet krijgen, maar door progressieve beweging zul je altijd spieren vormen. Denk maar aan het voorbeeld van een been die lange tijd in het gips heeft gezeten. De spieren in dit been zullen enorm geslonken zijn. Door simpelweg weer te gaan lopen en door te bewegen bouwen de spieren zich weer op. Daar zijn geen oefeningen met gewichten voor nodig.

Dat geldt ook voor de groepslessen, zelfs voor een les met lage intensiteit zoals yoga. Oefeningen en bewegingen die het lichaam niet gewend is te doen zullen zorgen voor kleine spierscheuringen. Door rust en voeding herstellen deze weer, maar om de nieuwe impulsen aan te kunnen zullen ze groter groeien. Dit zorgt er dus voor dat je ook door lessen zonder gewichten wel degelijk gespierder kunt worden. Omdat je waarschijnlijk ook wat vet zult kwijtraken zullen de spieren zichtbaarder worden.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport