Duo sportoefeningen zonder gewichten  

Ben je met een sportief maatje opzoek naar sportoefeningen die je met z’n tweeën kan doen? Wil je graag met je partner, familielid of kameraad fitnessoefeningen doen die je samen kunt uitvoeren? In dit artikel nemen we een paar oefeningen met je door.

duo oefeningen

Fitnessoefeningen voor tweetallen

Thuisfitness of fitness in een sportschool kan heel erg leuk zijn. Al helemaal als je het met zijn tweeën doen kunt. Hieronder nemen we een paar oefeningen met je door die je zonder gewichten kunt uitvoeren. Alle oefeningen worden uitgevoerd op lichaamsgewicht.

De kruiwagen

De kruiwagen is een klassieke oefening die heel zinvol en effectief is. De uitvoering is redelijk gemakkelijk. Zorg dat er één persoon met de handen op de grond staat en dat de benen worden vastgehouden door een ander. Probeer op die manier vooruit te lopen. Bij deze oefening is het belangrijk dat je na verloop van tijd van rol wisselt.

Om het moeilijker te maken kun je ervoor kiezen om na elke meter op te drukken.

Sprintoefening

Eén persoon gaat voor de ander staan waarbij hij zijn armen en handen achter zich houdt. Vervolgens pakt de andere zijn handen vast en gaat de voorste persoon naar voren proberen te rennen. Bedoeling is dat de achterste persoon zoveel mogelijk weerstand biedt.

Belangrijk is dat je elkaar niet loslaat. Communiceer goed wanneer het te zwaar is of wordt. Plotseling loslaten kan namelijk voor hele vervelende situaties zorgen.

Clap your hands

Ga in een push-up houding tegen over elkaar liggen. Zorg dat je beide armen gestrekt hebt en probeer vanuit deze positie elkaars handen aan te tikken. Eerst je linkerhand dan je rechterhand en vervolgens weer je linkerhand. Mocht dit te makkelijk zijn dan kun je het moeilijker maken door na elke handaanraking op te drukken. Dus opdrukken, linkerhand aanraken, opdrukken, rechterhand aanraken. De oefening wordt hierdoor een stuk gevarieerder en zwaarder.

Vooruitduwen

Wederom gaat er één persoon voor de ander staan. Bedoeling is dat de achterste persoon de voorste persoon naar voren duwt. Dit doet hij door de handen op de rug van de voorste persoon te plaatsen.

De voorste probeert zoveel mogelijk weerstand te bieden en zakt door de knieën naar achter vanuit deze positie probeert hij of zij tegengestelde richting te bewegen. Hierdoor zal de achterste persoon meer weerstand ervaren waardoor de oefening zwaarder wordt.

Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om te blijven communiceren. Zodra de ondersteuning van je partner wegvalt kun je heel naar komen te vallen.

Bankdrukken

Eén persoon ligt met zijn rug op de grond en strekt zijn armen met gebalde vuisten. De andere persoon neemt de voorligsteun aan en pakt de deze gebalde vuisten vast. De persoon op de grond buigt zijn ellebogen en laat deze zakken tot ze de grond raken. Eenmaal daar probeert degene de armen weer te strekken.

Degene die de voorligsteun aanneemt probeert tijdens de oefening zijn core aan te spannen. Hierdoor blijft hij in positie en werkt hij of zij aan zijn balans.

Optrekken

Eén persoon ligt met zijn rug op de grond en strekt zijn armen vooruit. De andere persoon zet zijn linkervoet naast de linkerkant van de heup en zijn rechtervoet naast de rechterkant van de heup. Je hangt in deze positie een beetje over je fitnesspartner heen. Vervolgens neem je een actieve houding aan. Dit doe je door de billen iets naar achter te drukken en de benen iets te buigen.

Vervolgens is het de bedoeling dat je elkaars polsen vastpakt. Degene die op de grond ligt probeert zich vanuit die positie zich op te trekken. En degene die staat spant zijn core aan en probeert zo stil mogelijk te staan.

Hamstring trainen

Wederom heb je hier te maken met een voorste en achterste persoon. De voorste persoon gaat met zijn knieën op de grond zitten. Degene achter hem of haar pakt zijn enkels goed en stevig vast. Zodra dit het geval laat de voorste persoon zich langzaam naar voren zakken. Voor de voorste persoon is het belangrijk dat je de handen voor het lijf houdt, mochten je spieren het niet meer aan kunnen dan kun je de val met je handen breken en val je niet op je gezicht.

Spelvorm

Ga in de push-up houding tegen over elkaar liggen. Als het goed is heb je nou de tenen op de grond en heb je de armen gestrekt onder je lijf staan. Vanuit hier probeer je elkaars arm(en) onder het lijf van de ander weg te trekken. Degene die als eerste bezwijkt heeft verloren. Of anders gezegd, degene die dit als eerste bij de ander heeft bewerkstelligt heeft gewonnen.

Misschien vind je dit ook interessant?