Wat bedoelen ze binnen het darten met een bouncer?

Ben jij een liefhebber van darten of gooi jij wel eens pijltje? Hoor jij vrienden, andere darters, commentatoren of analisten op televisie wel eens spreken over een bouncer? Het kan zijn dat jij niet weet wat dit betekent. Ben jij benieuwd wat een bouncer is en hoe je die kan voorkomen? In dit artikel leggen we uit wat een bouncer is en hoe je ervoor kan zorgen dat je hier niet te vaak last van hebt.

bouncer

Bouncer

Bounce is Engels van stuiteren. Het woord bouncer betekent in het Engels een uitsmijter. Dan hebben we het niet over een lekker gebakken ei met ham, kaas en eventueel groentes, maar over een uitsmijter die bij horecagelegenheden staat. Beide woorden passen enigszins bij de dartterm bouncer. Een bouncer in het darten namelijk een dartpijl die richting het bord wordt gegooid maar eruit stuitert. Deze pijl telt niet mee als score en daarom vinden darters een bouncer zeer vervelend. Een bouncer kan namelijk zeer cruciaal zijn voor het verloop van een wedstrijd. Pijlen die wel in het bord zitten maar er daarna toch uitvallen, bijvoorbeeld door een pijl die er tegenaan wordt gegooid, telt ook niet mee als score. Dit noemen we dan echter geen bouncer.

Hoe voorkom je bouncers?

Aan sommige bouncers kan je als darten nou eenmaal niks doen. Wanneer een pijl precies op de kruising van twee ijzerdraden ploft dan zal de pijl in vrijwel alle gevallen op de grond vallen. Hier is weinig aan te doen en dit kan dus als pure pech gezien worden. Maar zeker niet alle bouncers zijn uitsluitend pechgevallen. Bouncers kunnen namelijk ook voorkomen als een darter verkeerd gooit of niet de juiste beslissingen maakt. Een bouncer vindt bijvoorbeeld plaats wanneer een darter blijft doorgooien op triple 20 terwijl de pijl er eigenlijk vrijwel niet bij kan. Gooi hij de pijl tegen de andere pijl(en) aan dan loopt hij het risico op bouncers. Schakelen naar een andere triple is dan wellicht beter. Ook de kwaliteit van het bord kan bouncers veroorzaken. Een dartbord heeft namelijk niet het eeuwige leven. Blijven de pijlen niet meer goed in het bord zitten? Schaf dan een nieuw dartbord aan.

Kooptips

  • Unicorn Eclipse Pro – Dartbord | De Unicorn Eclipse Pro is het dartbord wat je bij grote televisie toernooien ziet. Dit bord is gemaakt van het beste Sisal materiaal, heeft een ongekend hoge dichtheid en is tot in de details uitgewerkt.
  • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord | Winmau is zonder meer één van de grootste dartbord merken. De Winmau Blade 5 heeft een hoge dichtheid en heeft een goed herstellend vermogen. De kans op een bouncher bij dit type bord is dan ook vrijwel nihil.
  • ABC Darts – Dartpijlen professioneel | Deze prachtige dartpijlen zijn geschikt voor wedstrijden en recreatief niveau. Het setje met driepijlen wordt geleverd met shafts, flights en een handig opbergmapje.
  • Harrows Steeltip Black Ice 23 GR – 90% Tungsten | Deze Tungsten dartpijlen van Harrows worden door veel darters als zeer goed beoordeeld. Met name de grip en de controle kan op veel positieve reacties rekenen.

Misschien interessant?