Doodgooien bij het darten: wat bedoelen ze ermee?

Kijk je op dit moment darten en vraag jij je af wat de commentator bedoeld met doodgooien? Of speel je op dit moment darts en hoor je experts het hebben over doodgooien? Wil je weten wat dit is en wat dit betekent? We nemen het met je door.

doodgooien

Uitgooien op dubbels

Een dart game begint altijd met een puntentotaal van 501. Bedoeling is om zo snel mogelijk op 0 uit te komen. Dit kan door met zo min mogelijk pijlen een maximale score neer te zetten. Zodra de 0 in zicht is en je het einde van de game nadert is het zaak om na te denken hoe je uitgooit. Dit omdat de laatste pijl in de dubbel terecht moet komen. Mocht je dus 32 overhouden en nog één pijl in handen hebben dan kun je alleen ‘uitgooien’ door de dubbel 16 te raken.

Doodgooien

De term doodgooien is een unieke maar wel een hele logische. De term wordt genoemd zodra je als darter nog pijlen in je hand hebt maar je geen kans meer hebt om uit te gooien.

Om je een beter beeld te geven nemen we een voorbeeld met je door.

Stel je hebt drie over en nog twee pijlen in de hand. Vervolgens gooi je een getal boven de één, bijvoorbeeld 7, 18 of 19. Dan blijft er dus een totaal over van minder dan twee. Dat betekent dat je niet meer kunt uitgooien. Dit omdat een één niet uit te gooien is, op het bord is namelijk geen dubbel 0,5 te vinden.

Zodra deze situatie zich voordoet is er dus sprake van doodgooien. Het betekent dat je niet verder kunt en dat je beurt voorbij is. In dat geval begin je weer op hetzelfde puntenaantal als je beurt begon. Dit kan soms voordelig zijn maar soms ook nadelig. Dit is per situatie afhankelijk.

Misschien interessant?