Wat verdienen darters bij het WK-darts?

Het PDC World Championship markeert jaarlijks het einde van het dartseizoen. Het toernooi begint meestal halverwege december en eindigt kort na de jaarwisseling. Het is zonder twijfel een van de meest begeerde prijzen van het seizoen, zowel vanwege het hoge prestige als de zeer aantrekkelijke prijzenpot die verdeeld wordt tijdens het toernooi. In totaal bedraagt de prijzenpot 2.500.000 Britse pond, wat overeenkomt met ongeveer 2,75 miljoen Euro.

darter met een dartpijl in handen

Hoe ziet het PDC World Championship eruit?

Het WK darten wordt jaarlijks gehouden in het Alexandra Palace in Londen. Het toernooi verwelkomt 96 darters die strijden om de prestigieuze WK-titel. Het toernooi bestaat uit zeven rondes, waarbij elke ronde een ander aantal sets vereist om door te gaan. Hieronder wordt uitgelegd hoeveel sets een darter moet winnen om naar de volgende ronde te gaan:

 • Ronde 1 & 2: een darter moet de best of 5 sets winnen.
 • Ronde 3 & 4: een darter moet de best of 7 sets winnen.
 • Kwartfinale: een darter moet de best of 9 sets winnen.
 • Halve finale: een darter moet de best of 11 sets winnen.
 • Finale: een darter moet de best of 13 sets winnen.

Een set bestaat uit legs. Om een set te winnen, moet een speler succesvol zijn in een Best of 5 legs. Dit betekent dat een speler drie legs moet winnen om één set te behalen.

De prijzenpot voor het toernooi bedraagt inderdaad 2,5 miljoen Britse ponden. Het geld wordt verdeeld naarmate de spelers vorderen in het toernooi. Hier is een overzicht van hoe de prijzenpot wordt verdeeld:

 • Uitschakeling in ronde 1: 7.500 Britse ponden / 8.260 euro
 • Uitschakeling in ronde 2: 15.000 Britse ponden / 16.521 euro
 • Uitschakeling in ronde 3: 25.000 Britse ponden / 27.535 euro
 • Uitschakeling in ronde 4: 35.000 Britse ponden / 38.549 euro
 • Uitschakeling in de kwartfinale: 50.000 Britse ponden / 55.070 euro
 • Uitschakeling in de halve finale: 100.000 Britse ponden / 110.139 euro
 • Tweede plaats: 200.000 Britse ponden / 220.279 euro
 • Wereldkampioen: 500.000 Britse ponden / 550.697 euro

Dit betekent dat de totale prijzenpot een indrukwekkend bedrag van 2.500.000 Britse ponden bevat, oftewel 2.753.500 euro. Houd er rekening mee dat de omrekening van Britse ponden naar euro’s is gebaseerd op de wisselkoers van december 2020.

Nine darter gooien

Een “nine-darter” verwijst naar een prestatie in het darten waarbij een speler een leg voltooit in precies negen pijlen, wat het laagst mogelijke aantal pijlen is om een leg te winnen. Het gooien van een nine-darter wordt beschouwd als een opmerkelijke prestatie in de dartswereld en kan gepaard gaan met extra prijzengeld.

In veel toernooien, waaronder het PDC World Championship, is er vaak een speciale prijs voor het gooien van een nine-darter. Dit kan een extra bonus zijn bovenop het reguliere prijzengeld dat de speler al heeft verdiend in het toernooi. Het exacte bedrag van de prijs voor een nine-darter kan verschillen per toernooi en seizoen, maar het kan variëren van enkele duizenden ponden tot zelfs zes- of zevencijferige bedragen.

Het is belangrijk op te merken dat een nine-darter een zeldzame prestatie is en niet vaak voorkomt tijdens toernooien. Het prijzengeld dat ermee gepaard gaat, is meestal bedoeld als een extra erkenning voor de spelers die deze prestatie behalen en als een manier om de spanningsfactor van het evenement te vergroten.

Overige inkomsten van een darter

Naast de prijzengeldstructuur die is gebaseerd op de prestaties in het PDC World Championship, kunnen darters ook geld verdienen met andere prestaties en toernooien binnen het PDC-circuit. Hier zijn enkele manieren waarop darters extra geld kunnen verdienen:

 1. Andere PDC-toernooien: Het PDC-circuit bestaat uit verschillende andere toernooien, zoals de Premier League Darts, de World Matchplay, de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts. Deze toernooien hebben ook hun eigen prijzenpotten, en spelers kunnen geld verdienen door goed te presteren in deze evenementen.
 2. Premier League Darts: De Premier League Darts is een prestigieus toernooi waarin een selecte groep van topdarters wekelijks tegen elkaar strijdt. Spelers in de Premier League ontvangen een vast salaris, ongeacht hun prestaties, wat kan worden aangevuld met prijzengeld op basis van hun rangschikking in de competitie.
 3. Sponsorcontracten: Succesvolle darters kunnen ook geld verdienen via sponsorcontracten. Ze kunnen sponsoring krijgen van dartmerken, sportkledingmerken, dartaccessoirebedrijven en andere relevante sponsors. Deze sponsordeals kunnen variëren van financiële vergoedingen tot voorzieningen van uitrusting en reisarrangementen.
 4. Exhibities en demonstraties: Darters kunnen ook geld verdienen door deel te nemen aan dartexhibities en demonstratiewedstrijden. Deze evenementen worden vaak georganiseerd in verschillende locaties over de hele wereld en bieden darters de mogelijkheid om hun vaardigheden te tonen en een vergoeding te ontvangen voor hun optreden.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte bedragen en mogelijkheden om geld te verdienen kunnen variëren afhankelijk van de prestaties, het succes en de populariteit van de darter.