De toss: wat gebeurd er? En waarom is dit belangrijk?

Staat er een voetbalwedstrijd op punt van beginnen en vraag jij je af wat de aanvoerders doen bij de scheidsrechter? Wil je weten wat ze daar bekokstoven? In dit artikel nemen we het met je door.

De toss

Vlak voor de wedstrijd komen de aanvoerders van beide teams en de scheidsrechter bijeen. Zij gaan op dat moment tossen. De toss is een simpele lotingsprocedure waarbij er een muntstuk in de lucht wordt gegooid. De scheidsrechter vangt vervolgens de munt op en legt deze op zijn hand. Vervolgens kan de muntkant of de kopkant bovenop liggen. De aanvoerder die het juiste antwoord heeft geraden mag de speelhelft kiezen. Dit betekent automatisch dat de tegenstander de eerste helft mag aftrappen.

Verlenging en penalty’s

Mocht er een verlenging nodig zijn om de winnaar te bepalen dan begint deze procedure opnieuw. Zo zal er opnieuw getost worden. De regels en protocollen zijn hetzelfde als bij de toss voorafgaand aan de wedstrijd.

Waarom belangrijk?

De toss lijkt vaak niet zo belangrijk. Dit omdat het bij aanvang van de tweede helft toch weer verandert. Dat wil zeggen dat er dan van speelhelft gewisseld wordt en dat de aftrap voor de partij is die nog niet afgetrapt heeft. Echter kan het toch van belang zijn. We nemen een paar redenen met je door.

Publiek

In het profvoetbal heb je natuurlijk te maken met publiek. Vaak zit de fanatieke aanhang achter één van de doelen. Veel thuisteams kiezen ervoor om de tweede helft richting de fanatieke aanhang te spelen. Dit omdat, mocht de wedstrijd stroef verlopen, zij dan kunnen worden opgezweept door de fanatieke aanhang.

toss winnen

Zon

Tegen de zon inkijken is voor keepers en verdedigers vaak erg lastig. Daarom kiezen veel aanvoerders ervoor om eerst met de zon in de rug te spelen. Dit omdat de zon na een uur (45 minuten spelen + rust) dusdanig kan draaien dat je hier de tweede helft geen last meer van hebt.

Psychologisch spelletje

Veel sporters zijn echte winnaars. Het verliezen van een toss partij kan zelfs frustrerend werken. Dit omdat ze ook een toss wedstrijdje graag naar zich toe trekken.

Misschien vind je dit ook interessant?