Fitness oefeningen voor een basketballer

Ben jij een basketballer en zit jij in een rustperiode of juist midden in het seizoen? Ben je op zoek naar fitnessoefeningen die jou een betere basketballer zullen maken? Elke basketballer heeft voordelen van een aantal effectieve work-outs per week. Welke spiergroepen je moet belasten en welke oefeningen zeer geschikt zijn hebben wij voor je uitgezocht. Die vertellen we je hieronder.

krachttraining basketbal

Naast dat fitnessoefeningen zorgen voor sterkere en beter getrainde spieren zal door deze krachttraining ook de conditie beter worden. Voor basketballers is het belangrijk om behendig en snel te zijn. Daarnaast is de sprongkracht een belangrijk aspect. Om deze drie punten te verbeteren zijn oefeningen voor de heupen en de billen erg geschikt. Ben jij op zoek naar een aantal goede oefeningen? We zetten er een aantal op een rijtje.

Squats

Deze oefeningen zijn goed voor de billen, heupen en bovenbenen. De oefening gaat als volgt: Zet je voeten naast elkaar en op schouderbreedte neer. Zak naar beneden en focus je tijdens de daling op één punt. Houdt je bovenlichaam zoveel mogelijk is één lijn. Zak zo ver door als goed voelt. Kom rustig omhoog en herhaal de stappen. Om het zwaarder te maken kan je deze oefening met gewichten verzwaren.

squat oefeningen basketbal

Mountain climbers

Deze oefening is goed voor de heupen en resulteert in meer sprintsnelheid. Ga in de push-up-houding op de grond staan en zorg je ervoor dat je je armen gestrekt hebt en je lichaam een rechte lijn vormt. Wat je vervolgens doet is dat je buik en billen aanspant en je voeten één voor één naar je handen beweegt. Gaat dit goed? Probeer het in een hoger tempo, maar onthoud: Een goede uitvoering is belangrijker dan snelheid.

Donkey cicks

Een goede oefeningen voor de billen en de buikspieren is de donkey kicks. Ga op handen en knieën op de grond zitten. Breng je hakken vervolgens gecontroleerd, maar enigszins explosief, naar je billen. Herhaal dit per 15 keer per been. Probeer meerdere sets te voltooien.

Core stability

De bovenstaande oefeningen zorgen voor meer (sprong)kracht, snelheid en beweeglijkheid. Core stability is een ander belangrijk aspect voor een basketballer. Core stability draait om de kracht in de kern van het lichaam. Spelers met een sterke core hebben meer balans en overwicht in duels. Oefeningen om jouw core stability te verbeteren zijn:

Planken

Ga met je knieën op een matje zitten en plaats je onderarmen, recht onder de schouders, op de grond. Strek nu je benen een voor een naar achter en zorg ervoor dat je alleen leunt op je tenen en onderarmen. Maak van je lijf een zo recht mogelijke lijn en probeer deze positie lang vol te houden. Langer dan één minuut mag wel, maar is niet nodig.

Crunches

Ga op een matje op de grond liggen. Neem de houding van een sit-up aan. Kom enkel met je hoofd en schouders ietsjes omhoog totdat je de spieren in je buik en rug voelt. Laat je rustig zakken en herhaal dit zo’n 10 keer. Probeer meerdere sets.

Gerelateerde producten

  • Dikke fitness mat
  • PU vaste halterstang (30kg)
  • Rucanor Fitnessbal – Ø 65 cm – Grijs

Misschien vind je dit ook interessant?