Hoe hoog is een horde bij hordelopen?

Ben jij een liefhebber van atletiekwedstrijden of kijk jij slechts sporadisch, bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen, naar atletiek? Zie jij dan ook de hordeloopwedstrijden en vraag jij je af hoe hoog die hordes zijn en of daar verschil in zit bij de mannen en de vrouwen? Hordelopen is er in verschillende onderdelen. Bij elk onderdeel is de hoogte van de hordes anders en verschilt de tussenafstand. Wil jij alles weten over de hoogtes en afstanden bij hordelopen? In dit artikel leggen we het uit.

hordelopen hoogte

Wat is hordelopen?

Hordelopen is een atletiekdiscipline waarbij deelnemers over een baan rennen waarop om een bepaalde afstand hindernissen staan. De hindernissen worden ook wel hordes genoemd. Hier moeten deelnemers overheen springen. Vandaar de naam hordelopen. Hordelopen wordt zowel door mannen als door vrouwen beoefend. De discipline is een onderdeel van de tienkamp die mannen uitvoeren en behoort ook tot de zevenkamp die vrouwen spelen.

Hoe hoog zijn de hordes bij hordelopen?

De hoogte van de hordes bij hordelopen verschilt per afstand en geslacht. De vrouwen lopen 100 m of 400m. Bij 100 m hordelopen voor de vrouwen hebben de hordes een hoogte van 84,0 cm. De afstand tussen de hordes is 8,50 m. Bij de 400 m voor vrouwen is de hoogte van de hordes 76,2 cm. De tussenafstand is hier 35 m. Bij de heren zijn er de afstanden 110 m en 400 m. Bij 110 m hebben de hordes een hoogte van 106,7 cm. De tussenstand is hier 9,14 m. Bij de 400 m voor mannen hebben de hordes een hoogte van 91,4 cm. Ook hier is de tussenafstand 35 m.

hoogte horde bij hordelopen

Regels hordelopen

Bij het hordelopen moet een atleet binnen zijn/haar baan blijven en mag zijn of haar voet ook niet langs de horde bewegen. De hordes hebben een breedte van maximaal 1,2 meter. De atleet mag één, een aantal of alle hordes omgooien, behalve met zijn of haar handen, en zal hiervoor niet gediskwalificeerd worden. Het omgooien van een horde kost wel een tijdstraf en brengt een atleet uit zijn of haar ritme. Voor het verlaten van de baan, ontwijken van een horde door met een voet of been langs de horde te gaan of een horde overslaan staat wel diskwalificatie.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport