Ben jij een fanatieke sporter, liefhebber van sport of heb jij een hele andere band met sport? Wist jij al dat snelwandelen een officieel erkende sport is en zelf op het programma staat van de Olympische Spelen? Bij snelwandelen moeten deelnemers is een zo’n kort mogelijke tijd een bepaalde afstand afleggen. Terwijl zij dit doen moeten ze zich aan bepaalde regels houden. Logischerwijs wint de persoon die als eerste over de finishlijn komt gesnelwandeld. Maar hoe gaat deze sport nou precies en wat zijn de regels? Die vertellen we in dit artikel.
Wat is snelwandelen?
Snelwandelen is een sport waarvan veel mensen niet weten dat hierin grote wedstrijden en evenementen worden gehouden. Snelwandelen doet zelfs, nog altijd tot verbazing van velen, al jaren dienst tijdens de Olympische Spelen. De essentie van snelwandelen is dat men een bepaalde afstand zo snel mogelijk aflegt zonder daarbij te rennen. Maar wat is nou het letterlijke verschil tussen rennen en snelwandelen? Bij rennen zijn er momenten dat ons oog ziet dat iemand op bepaalde momenten in zijn geheel los van de grond is. Bij snelwandelen is dit verboden. Dit betekent niet dat men met slow-motion camera’s elke beweging van de deelnemers volgt om te zien of hij of zij ergens los van de grond is. Wanneer dit met het blote oog is vast te stellen is dit wel strafbaar. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van technische hulpmiddelen, maar wanneer het blote oog ziet dat iemand zoveel snelheid maakt dat hij of zij in zijn/haar geheel het contact met de grond verliest dan zullen er straffen volgen. Wat ook verboden is, is het buigen van de knieën tijdens het lopen.
Het hanteren van de snelwandelregels: Hoe gaat dat?
Voordat de ene voet de grond loslaat, moet de andere voet de grond alweer raken. Indien dit niet gebeurt dan maakt men een overtreding. Een jury volgt het parcours en controleert of de deelnemers niet in overtreding zijn. Wanneer een jurylid een fout ziet dan kan hij of zij 2 acties ondernemen:
- Wanneer de fout niet overduidelijk is dan kan men een berisping of verwittiging uitdelen. Dit is te vergelijken met een gele kaart bij voetbal. Voor het verliezen van contact met de grond als het buigen van een knie is allebei één keer een berisping of verwittiging te krijgen.
- Heeft een speler een hele duidelijke fout gemaakt of al een berisping of verwittiging ontvangen voor de fout die hij of zij nu wederom maakt? Dan volgt een waarschuwing. Dit is een wake-up-call voor de deelnemer. Nog één fout en de wedstrijd zit erop voor hem of haar.
Wanneer er nogmaals een fout wordt geconstateerd volgt er diskwalificatie. Het diskwalificeren van een speler kan zowel tijdens als na de wedstrijd.
Misschien vind je dit ook interessant?
Neem eens contact met ons op
Heb je suggesties, vragen of ben je specifiek ergens naar opzoek? Dit platform is ontstaan door de sporter en voor de sporter. Wees dus niet bang om contact op te nemen 🙂