Hoe werkt speerwerpen?

Ben jij een sportfanaat en/of kijk jij met veel plezier naar allerlei sporten? Is speerwerpen één van de sporten die jij wel eens of heel sporadisch bekijkt en vraag je je af hoe deze sport nou werkt en wat de regels hierbij zijn? Speerwerpen is een sport die al eeuwenoud is, tegenwoordig behoort tot de atletiekonderdelen en wordt al vele jaren wordt uitgeoefend op de Olympische Spelen. Wil jij alles weten over speerwerpen en ben je benieuwd naar de regels? Lees dan dit artikel!

speerwerpen

Wat is speerwerpen?

Speerwerpen is een sport waarbij men een aanloop neemt en vervolgens een speer zo ver mogelijk dient te gooien. Speerwerpen is in de 18e eeuw begonnen in Scandinavië. In 1906 was speerwerpen voor het eerst op de Olympische Spelen te zien. Tegenwoordig is speerwerpen een van de bekende atletiekonderdelen en behoort het zelfs tot de meerkamp.

Wat zijn de regels bij speerwerpen?

Het gooien van een speer gebeurt na een aanloop op een aanloop baan van minimaal 3 meter lang. Er zijn verschillende regels waaraan een speerwerper zich moet houden tijdens zijn poging. De regels voor een juiste worp zijn onder andere:

  • De speer moet in het midden worden vastgehouden
  • De speer moet tijdens de aanloop in de werprichting wijzen
  • De deelnemer mag niet met een voet over de zij- of achterlijn van de aanloopbaan stappen. Ook niet tijdens de vlucht van de speer.
  • De speer moet met de punt als eerst de grond raken. Het is niet verplicht dat de speer in de grond blijft steken. Dit mag natuurlijk wel.
  • De speer moet binnen het aangegeven werpvak belanden. Dit gebied is vrij groot.

Iedere atleet krijgt 3 á 4 pogingen om de speer te werpen. De verste poging telt.

regels speerwerpen

Wat zijn de records bij het speerwerpen?

De binnenlandse records bij het speerwerpen liggen wat lager omdat er in het buitenland over het algemeen wat verder wordt gegooid dan in Nederland. Het Nederlandse speerwerprecord is ruim 80 meter. Het algemene wereldrecord bij de mannen ligt op 98,48 meter. Deze poging was in 1996 en is nog altijd niet uit de boeken te krijgen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport