Hoe gaan verspring wedstrijden?

Ben jij een liefhebber van sport en/of atletiek en wil je graag meer weten over verspringwedstrijden? Vraag jij je af hoe deze wedstrijd verlopen en wil je graag meer weten over de regels? Verspringen is één van de atletiekonderdelen waarbij het de bedoeling is dat een sporter na het nemen van een aanloop zo ver mogelijk springt. Verspringen is één van de onderdelen bij een zevenkamp voor vrouwen en een tienkamp voor mannen.

verspringen

Wat is verspringen?

Zoals gezegd is verspringen een van de onderdelen van atletiekwedstrijden. De sport wordt al vele jaren gedaan en is al sinds het eind van de 19e eeuw Olympisch bij de heren. Bij de vrouwen gebeurde dit pas in 1948. Bij een verspringwedstrijd springen de deelnemers na het nemen van een aanloop in een zandbak. Het achterste spoor dat door de sporter wordt achtergelaten is de afstand die gemeten wordt vanaf het afsprongblok. De aanloopbaan is 1,22 tot 1,25 m breed en minimaal 40 meter lang.

Wedstrijdverloop verspringen

Wanneer de loting heeft plaatsgevonden is het schema voor het springen bekend. Tijdens het inspringen maakt de volgorde niet uit, wanneer de wedstrijd begint moet de juiste volgorde gehanteerd worden. Elke deelnemer heeft drie pogingen. De drie deelnemers met de beste score gaan door naar de finaleronde en verdelen daarin onderling de prijzen. Tijdens meerkampen bestaat deze finaleronde niet en worden alleen de eerste drie pogingen per deelnemer meegerekend.

verspringen

Wanneer is een sprong geldig?

Men dient bij verspringen te springen vanaf het afzetblok. Voor het afzetblok springen mag ook, maar er wordt gemeten vanaf dit punt een daarom is dat zonde. Sprongen die worden afgezet verder dan het afzetblok zijn ongeldig. Vaak wordt er aan de achterkant van het afzetblok plasticine geplaatst. Wanneer er hierin een afdruk te zien is betekent dit dat een sprong ongeldig is. Wanneer een deelnemer in de zandbak geland is dient hij of zij zich voor- of zijwaarts uit de bak te bewegen. Teruglopen is niet toegestaan en kan een foutieve poging inleiden.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport