Wat is een bookmaker?

Ben je een groot sportliefhebber en wil je weten wat een bookmaker is? Hoor je vrienden en familie het hebben over bookmakers maar heb je geen idee wat dit bekent? In dit artikel leggen we het aan je uit!

bookmaker

Bookmaker

Een bookmaker is een uitdrukking voor iemand die het mogelijk maakt om op sport te gokken. Tegenwoordig is het mogelijk om vrijwel op iedere sport te gokken. Denk aan voetbalwedstrijden, tenniswedstrijden, paardenraces, basketbalwedstrijden en meer. Wat de bookmaker doet is relatief simpel. Ze bepalen wat de verhouding is tussen inzet en uitbetaling. Dit worden ook wel odds of noteringen genoemd. Hoe hoger de notering hoe meer winst je pakt. Echter zijn dat ook vaak onveilige keuzes. Dit omdat bookmakers een lage notering zetten op hetgeen wat aannemelijk is. Om je een idee te geven zetten schrijven we onderstaand een voorbeeld voor je uit:

Stel team A speelt tegen team B. Team A speelt thuis, speelt met het sterkte elftal en is koploper van de competitie. Team B daarentegen heeft veel blessures, speelt dus uit, kampt met een flinke vormcrisis en is daarom de zogenaamde hekkensluiter.

De kans dat team A deze wedstrijd wint is zeer aannemelijk. In zo’n geval heeft team A een lage notering en team B een hoge notering.

Of te wel, als je geld inzet op team A dan zal je winst vrij minimaal zijn. Zet je geld in op team B dan is de kans op veel winst erg groot echter is de kans dat dit gebeurt weer vrij minimaal.

Hoe werken noteringen en odds

Noteringen en odds zien er vrij moeilijk uit maar in de praktijk is het erg simpel. Stel je hebt 20 euro budget en hoopt/ denkt dat team B, dat een notering heeft van 6.00, de wedstrijd wint. Dan ontvang je, mits je het goed hebt, 20×6 euro. Echter bestaat er de kans dat je dit fout hebt. In dat geval ben je 20,- euro kwijt. Dat geld is in dat geval de winst voor de bookmakers.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport