Hoe leer je als kind zeilen?

Zeilen is een prachtige sport die in Nederland veel beoefend wordt. Als kind leer je nieuwe dingen nu eenmaal veel sneller, dat geldt ook voor zeilen. Bovendien kennen we allemaal de regel: Jong geleerd is oud gedaan. Dus ben jij jong en droom je ervan om later de wereldzeeën te bevaren in een zeilboot? Of heb je een kind die graag het water op zou willen? Zoek dan een mogelijkheid om te leren zeilen.

Als kind leren zeilen kan overal in Nederland, ons land is er door de vele wateren uitermate geschikt voor. Bijna langs ieder meer is wel een jachthaven en zeilvereniging te vinden. In dit artikel vertellen we hoe het werkt als je als kind wil leren zeilen en waar het kan.

leren zeilen

In wat voor boot leert een kind zeilen?

De meeste zeilscholen geven les in de Optimist zeilboot. Dat is een kleine éénpersoonszeilboot waar zelfs internationale jeugdwedstrijden in worden gehouden. Je kunt stellen dat alle toppers op het gebied van zeilen hun eerste lessen hebben gehad in de Optimist.

De Optimist is een boot die speciaal ontworpen is om zeilen te leren. De boot is heel licht en heeft een zwaard dat omhoog gehaald kan worden. Dit is handig wanneer je vaart door ondiep water of als je de boot aan wal wil slepen. Tijdens de lessen leert het kind om goed om te gaan met de boot. Zo zou de Optimist bijvoorbeeld ook wel eens om kunnen slaan, de lessen zijn belangrijk om te leren hoe je hiermee om moet gaan. Tijdens zeillessen worden de technieken van het zeilen en de verkeersregels op het water geleerd. Het kind leert ook hoe de boot onderhouden moet worden.

Waar kan een kind leren zeilen?

Door het Watersportverbond en de HISWA is de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) opgezet. Het doel van de CWO is om mensen te leren zeilen volgens een uniform diploma. Hierdoor krijgt iedere zeiler dezelfde instructies, dit komt de kwaliteit en veiligheid ten goede. In heel Nederland zitten vaarscholen en verenigingen die een CWO kenmerk hebben. Je weet dan zeker dat je door een gediplomeerd instructeur wordt opgeleid. Het kind leert zeilen in een kleine groep en in een betrouwbare boot. Als de opleiding goed afgerond wordt, dan krijgt het kind een officieel zeildiploma. Voor kinderen bestaan er drie verschillende zeildiploma’s; Jeugdzeilen 1, 2 en 3.

Er zit een verschil tussen een vaarschool en een zeilvereniging. Bij een zeilvereniging word je lid als je je aansluit, bij een vaarschool kun je een bepaalde zeilcursus boeken. Je kunt bij beide instellingen lessen volgen, deze worden meestal gedurende de zomermaanden gehouden. Ook leuk is een zogenaamd zeilkamp. Dit is een cursus waarin een kind zeilen leert tijdens een vakantie met andere kinderen.

Een kind kan dus leren zeilen bij iedere zeilvereniging of vaarschool die aangesloten is bij de CWO. Op de site van de HISWA en de Watersportverbond kun je adressen vinden door het gehele land.

Voordat je gaat zeilen

Zeilen doe je op het water, om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om aan de veiligheid te denken van het kind. Zo moet je kind ten minste 200 meter kunnen zwemmen met kleding aan. Een reddingsvest moet ten alle tijden worden gedragen en het is tevens belangrijk om goede zeilkleding te dragen, zoals een droogpak. Het kan natuurlijk gebeuren dat de boot omslaat, onderkoeling door slechte kleding is dan zo gebeurd.