Regels bij baantjes zwemmen

Zwem jij vaak, wel eens of ben jij van plan om te gaan zwemmen? Vraag jij je af wat de regels zijn bij het baantjes zwemmen? Zoals elke sport heeft ook zwemmen een aantal geschreven en/of ongeschreven regels. Benieuwd naar deze regels? In dit artikel vertellen we hier alles over!

regels baantjes zwemmen

Blijf rechts zwemmen

Net als in het verkeer op straat is het bij zwemmen de bedoeling dat je zoveel mogelijk de rechterkant aanhoudt. Inhalen doe je aan de linkerzijde van iemand. Het is belangrijk om je hieraan te houden zodat mensen altijd weten wat hen te wachten staat. Daarnaast is het prettig als mensen zich niet opgehaast voelen door een snellere zwemmer. Om dit te voorkomen gelden deze regels.

Rechts aanhouden tijdens het zwemmen geldt vanzelfsprekend zowel op de heen- als de terugweg. Je zwemt dus, binnen je baan, rondjes.

Goede startmoment kiezen

Als je in een zwembad vol zwemmers zit is het belangrijk dat je zo min mogelijk hinder van elkaar ondervindt. Het kiezen van het juiste startmoment speelt hier volledig op in.

Stel je wilt net beginnen met je zwemsessie of je wilt na een korte pauze je activiteit hervatten. Dan moet je eerst op gang komen tot je een beetje tempo te pakken hebt. Een medezwemmer die al een tijdje in het water ligt heeft daardoor in vrijwel alle gevallen meer snelheid dan jij. Om elkaar niet te hinderen probeer je zo ver mogelijk uit elkaars buurt te blijven. In dit geval is het de bedoeling dat jij je startmoment uitstelt op het moment dat je een mede-zwemmer ziet naderen.

Hiermee voorkom je dat de mede-zwemmer tempo hoeft te minderen en eventuele botsing. Ook word jij niet na een paar meter alweer ingehaald waardoor je op een rustige manier je eigen zwemtempo kan pakken.

Keren doe je links

Heb je geen zin meer of wil je graag terug? Keer dan altijd links. Nooit rechts! Met bovenstaande regels is dat niet meer dan logisch. Op het moment dat je rechts keert knal je frontaal op degene achter je. Op het moment dat je links keert zit er niemand achter je. Althans, als het goed is want het is wel belangrijk dat je even over je schouder kijkt. Hierdoor weet je zeker dat niemand je inhaalt.

Rusten? Ga de hoek in.

Ben je moe en wil je even rusten? Dan doe je dit in de hoek van jouw zwembaan. Het is belangrijk om uiterst rechts aanhoudt op het moment dat je wilt pauzeren. Verder is het goed om op je tempo te letten. Als jij in je hoofd een pauze hebt ingelast stop dan niet halverwege al met het verminderen van je tempo. Zwem gewoon rustig door zodat degene achterjou hier geen last van hebben.

Vanuit de hoek kun je eenvoudig je zwemsessie weer hervatten. Maar kijk wel goed uit voor naderende zwemmers. Zij hebben meer tempo dan jij dus laat hen voorgaan. Hiermee voorkom je frustratie en botsingen.

Snelheid die bij je past

Het is belangrijk dat je een zwembaan kiest die bij jouw snelheid past. Zie je een baan met twee snelheidsduivels en ben jijzelf niet zo snel? Kies dan niet voor die baan maar kies voor een baan met zwemmers van hetzelfde niveau. Hiermee voorkom je ontzettend veel frustratie.

Laat je inhalen

Op de snelweg zien we het ook wel eens. Je wilt een auto inhalen en ineens gaat degene rechts van je harder rijden. Hierdoor blijf je heel lang naast elkaar rijden waardoor het verkeer achter gehinderd wordt. Om te voorkomen dat dit gebeurd is het belangrijk dat jij je laat inhalen. Hierdoor blijft de linkerbaan vrij en kan die benut worden wanneer er grote tempo verschillen zijn.

Haal alleen zinvol in

Het voorbeeld van de snelweg is hier ook makkelijk toepasbaar. Stel jij rijdt 122 kilometer per uur op de snelweg en degene voor je 118. Dan ben je in theorie sneller en is inhalen een logische manoeuvre. Echter zijn de verschillen zo klein dat het inhalen wel even kan duren. Om te voorkomen dat je heel lang naast elkaar in het water ligt en daarmee de inhaalbaan blokkeert is het belangrijk om alleen in te halen wanneer er een groot verschil in zwemsnelheid zit.

Relevante sportproducten

  • Garmin Swim 2
  • Speedo Moulded Silicone Cap Badmuts Unisex – B…
  • Speedo Male Aquapure Goggle Zwembril

SportSport