Waar kan ik leren windsurfen?

Waar kan ik leren windsurfen? In Nederland worden er verschillende soorten watersporten beoefend, één daarvan is windsurfen. Naar schatting zo’n 20.000 Nederlanders gaan jaarlijks een keer met een surfplank het water op. Wil jij dat ook eens proberen? Dan is het handig om te weten waar je dit kunt leren.

leren windsurfen

Is windsurfen moeilijk om te leren?

Windsurfen lijkt voor sommigen misschien lastig om te leren. Waarschijnlijk komt dit mede door verhalen uit de begintijd van windsurfen. Het materiaal was toen nog veel zwaarder en minder geschikt voor beginners. Tegenwoordig is het materiaal veel lichter, effectiever en gebruiksvriendelijker. Dit zorgt ervoor dat vrijwel iedereen kan windsurfen, de basis is voor de meeste mensen eenvoudig te leren. Eén les van een aantal uur is genoeg om op de plank te kunnen staan, weg te surfen, om te draaien en terug te keren. Het materiaal is natuurlijk heel belangrijk, zoals een beginnersplank, maar ook dat je gaat surfen onder de juiste omstandigheden. Je kunt dan denken aan de juiste windkracht.

Kun je windsurfen leren op alle leeftijden?

Windsurfen is in principe geschikt voor iedereen, het maakt niet uit hoe oud je bent. Voor kinderen bestaan er speciale surfonderdelen, zoals kleinere en lichtere zeilen. Het is zelfs zo dat kinderen het heel snel oppikken, ze zijn nog gewend om te leren met vallen en opstaan. Natuurlijk kunnen ook ouderen leren windsurfen.

Als je in het bezit bent van een redelijk uithoudingsvermogen, niet bang bent voor water en verder geen lichamelijke beperkingen hebt, dan kun je leren windsurfen. Je bent nooit te oud om te leren. Het is juist heel goed om te blijven sporten als je ouder bent, daarmee houd je de conditie op peil en zorg je dat de spieren sterk blijven.

Waar kan ik leren windsurfen?

Je kunt op twee manieren leren windsurfen; je leert het zelf of je gaat naar een goede windsurfschool. De laatste optie is daarbij het verstandigst. Door een aantal lessen te nemen van ervaren en gediplomeerde instructeurs leer je sneller de beginselen van windsurfen. Het is namelijk niet alleen belangrijk om de praktijk te leren, ook de regels op het water zijn belangrijk. Daarnaast kunnen de instructeurs goed zien of je fouten maakt en je daar onmiddellijk op wijzen. Zo sluipen er geen fouten in je techniek, deze leer je anders maar moeilijk af.

Er zijn 35 watersportverenigingen die aangesloten zijn bij het CWO waar je kan leren windsurfen. Op de site van het Watersportverbond kun je deze vaarscholen en verenigingen terugvinden.

Heb je een windsurfplank en wil je geen geld uitgeven aan lessen? Dan kun je het jezelf natuurlijk ook aanleren. Ga in zo’n geval windsurfen onder goede omstandigheden, dat betekent bij windkracht 2 of 3. Dit is genoeg wind om de basis onder de knie te krijgen. Daarnaast zijn er plekken in Nederland die speciaal geschikt zijn voor beginners, het is er ondiep zodat je makkelijker op je plank stapt. De volgende locaties zijn erg geschikt: Makkum beach aan het IJsselmeer, ’t Bovenwater in Lelystad en Enkhuizen aan het IJsselmeer.