Wat betekent bakboord?

Wat betekent bakboord? Als je wilt gaan zeilen dan zul je onder andere deze term goed moeten leren. Een schip bekijk je altijd vanaf de achterkant naar voren. De rechterzijde van het schip wordt vanaf dit zichtbeeld stuurboord genoemd, de linkerzijde is dan natuurlijk bakboord. Bakboord en stuurboord blijven altijd dezelfde zijde van het schip. Dat betekent dat wanneer jij van de voorkant van de zeilboot naar achter kijkt, dat de rechterzijde nu bakboord is.

Bakboord en stuurboord

Het is heel belangrijk om bakboord en stuurboord goed te begrijpen, maar leg het ook uit aan mensen die met je meevaren. De termen zijn namelijk erg belangrijk tijdens communicatie aan boord. Als jij bijvoorbeeld op een mooie plek wilt stoppen om even aan wal te gaan, dan zeg je: We meren af aan bakboord, hou de stootwillen gereed! Hiermee bedoel je dat de andere opvarenden de beschermrubbers aan de linkerkant van de boot houden.

Je kunt ook een commando geven aan iemand die aan het roer staat. Wanneer je een boot voorbij wilt varen, geef je bijvoorbeeld aan: Ga aan stuurboord voorbij! Dat betekent dat je de boot die voor je vaart aan stuurboot van jouw boot moet houden. De andere boot ga je dus aan zijn linkerkant voorbij.

Communicatie wordt aan boord van een zeilboot op zo’n manier duidelijk. Nu kun je je afvragen waarom er niet gewoon links of rechts gebruikt wordt?

Waarom niet gewoon rechts of links?

De woorden bakboord en stuurboord stammen af van het Oudnoors, de taal van de oude Vikingen. Stuur komt af van styri, de roeiriemen werden aan de rechterkant van hun schepen aan een plank (borda) bevestigd: Styriborda= stuurboord. De Viking die het roer vasthield stond met zijn rug (bak) naar de linkerkant gericht: Bakboord.

De Vikingen waren beruchte zeevaarders, het is dan ook logisch dat zulke belangrijke termen van dit volk werd overgenomen. Er is echter nog een andere reden waarom het niet gewoon rechts of links wordt genoemd, dat is om verwarring te voorkomen. Wat bakboord of stuurboord is wordt vanaf de stuurman gerekend, maar niet iedere watersporters kijkt van achter naar voor over een boot. Denk maar aan roeiers in een roeiboot. Communicatie zou erg verwarrend kunnen worden als rechts of links gebruikt zouden worden. Stuurman: Naar rechts sturen! Roeier: Welke rechts, jouw rechts of mijn rechts? Op het water is geen tijd voor miscommunicatie, termen zijn daarom kort en krachtig.