Wat is het hoogterecord bij kitesurfen?

Heb je wel eens naar kitesurfers op het strand gekeken en je afgevraagd hoe hoog ze eigenlijk kunnen springen? Kitesurfen is één van de populairste watersporten van Nederland. Het wordt al langer dan 15 jaar in ons land beoefend en het heeft de populariteit van windsurfen snel overtroffen. Het is een sport die zorgt voor ontspanning en sensatie tegelijk. Alles wat je nodig hebt is de kracht van de wind om je te laten voortstuwen over het water. Heel veel lichamelijke inspanning heb je er niet voor nodig, de kite (vlieger) zit namelijk vast om je middel met een trapeze. Zo kun je heerlijk over het water surfen en af en toe een bizar hoge sprong maken.

hoogterecord kitesurfen

Het hoogterecord kitesurfen

Het kan enorm spectaculair zijn om kitesurfers bezig te zien, vooral wanneer er veel wind staat en er hoge golven staan. De surfers kunnen dan namelijk immens hoge sprongen maken met hun kite. Deze sprongen kunnen tegenwoordig gemeten worden. Dit wordt gedaan door een hoogtemeter dat op de kitesurfboard bevestigd is. Op dit moment staat het hoogterecord kitesurfen op 27,5 meter, dat is een bijna onvoorstelbare hoogte. Staand op een klein plankje, met een kite in je handen, zo hoog vliegen als een flatgebouw van 10 verdiepingen! Oh ja, en weer veilig landen op het water natuurlijk!

Een kitesurfer kan zo’n hoogte alleen bereiken wanneer er veel wind staat en als de golven genoeg hoogte hebben. De hoogte die je bereikt wordt bepaald door de windkracht, hoe snel je gaat en hoe hard je verticaal kunt afzetten. Wanneer het hard waait dan is het makkelijker om hoge snelheden te bereiken, daardoor zal de kitesurfer ook sneller de lucht in schieten en zo hoger komen. Daarnaast is het heel belangrijk om goed te timen.

Hoe snel gaan kitesurfers?

De snelheid bij het kitesurfen is dus ook bepalend voor de hoogte van de sprong. Een kitesurfer kan enorm hoge snelheden bereiken, zeker onder de juiste omstandigheden. De perfecte omstandigheden om zo hard mogelijk te gaan met een kite zijn harde wind en vlak water. Het snelheidsrecord kitesurfen verbaast je misschien nog wel meer dan het hoogterecord. Het is namelijk 104.86 kilometer per uur. Kun je voorstellen dat je valt met die snelheid? De meeste kitesurfers halen die snelheid niet, meestal ligt de snelheid rond 40 kilometer per uur.

Mag je overal kitesurfen?

Kitesurfen is een zeer toegankelijke sport. Alles wat je nodig hebt is een kiteboard, zeil, materiaal en wind. Je mag alleen niet overal in Nederland kitesurfen. Er zijn speciale plekken aangewezen waar kitesurfers hun kunsten mogen vertonen. Deze liggen over het algemeen langs het IJsselmeer en de Noordzeekust. Wil je gaan kitesurfen dan kun je als beginner het best een plek uitkiezen waar minder golfslag is en waar je rustig kunt oefenen. Plekken langs het IJsselmeer zijn dan het meest geschikt voor jou. Heb je wat meer ervaring gekregen? Dan zijn er prachtige plekken langs de kust waar je in alle rust van deze geweldige sport kunt genieten. Misschien wel hele hoge sprongen maken?