Hoe stuur je met een zeilboot?

Hoe stuur je met een zeilboot? Vraag jij je dat ook wel eens af? Er zit wel een roer of stuurwiel op een zeilboot, maar sturen werkt heel anders dan in bijvoorbeeld je auto. Snel wegsturen om een eend te ontwijken met een speedboot of een scherpe bocht nemen door slechts een lichte beweging te maken met het stuur van je mountainbike; zoiets werkt gewoon niet in een zeilboot. Maar hoe werkt het sturen dan wel? Sportloaded vertelt het je in dit artikel.

zeilboot besturen

Sturen met het roer

Op een zeilboot ben je minder wendbaar dan in andere voertuigen. De wendbaarheid wordt niet alleen bepaald door de grootte van de boot, maar dat komt ook door de manier waarop je wordt voortgedreven; de wind. Iedere zeilboot is voorzien van een roer of stuurwiel, daarmee kun je de richting bepalen waar je heen wilt.

Als je een andere kant op zou sturen, dan staan de zeilen niet meer in de optimale hoek om genoeg wind te vangen. De zeilboot valt dan stil. Sturen met het roer van de zeilboot doe je dus eigenlijk alleen om goed op koers te blijven. Dit doen je niet alleen om je doel te bereiken, maar ook om in de wind in de juiste hoek in de zeilen te laten blazen.

Sturen met een zeilboot door te laveren

Laveren is een term uit de watersport. Het is een manier om zigzaggend een bepaalde richting uit te varen. Stel je wilt een bepaalde kant op zeilen, maar de wind komt daar recht vandaan. Je zult dan zigzaggend die richting op moeten varen. Eerst vaar je bijvoorbeeld in een schuine hoek naar links om de wind van rechts in de zeilen te krijgen. Daarna gooi je het roer om zodat je schuin naar rechts kunt varen.

Laveren is zodoende ook een manier van sturen, daarnaast kun je in een zeilboot ook via de zeilen sturen. Dit wordt ook wel oploeven en afvallen genoemd. Bij het oploeven gaat het roer van je af en bij afvallen komt het roer naar je toe. Je stuurt daardoor naar de wind toe of van de wind af. Door gebruik te maken van het grootzeil en/of het fokzeil kun je daardoor sturen zonder het roer te gebruiken. Vangt vooral het fokzeil wind dan zal de zeilboot afvallen, komt de wind vooral in het grootzeil dan zal de boot oploeven. Een zeiler met een goede techniek kan hier gebruik van maken.

Je kunt sturen met een zeilboot, zo is een éénpersoonszeilboot bijvoorbeeld best wendbaar. Het is echter de bedoeling om een zo recht mogelijke koers te varen met een zeilboot, afhankelijk van de wind. Sturen werkt door een roer of stuurwiel, maar door te laveren en gebruik te maken van de zeilen kun je ook een zeilboot sturen.

Nu weet je hoe je kunt sturen met een zeilboot, maar heb jij je nooit eens afgevraagd hoe je kunt remmen met een zeilboot?