Hoe rem je met een zeilboot?

Heb je wel eens langs de waterkant gezeten en jezelf afgevraagd hoe je kunt remmen met een zeilboot? De Nederlandse wateren zijn soms overvol met surfplanken, kitesurfers, motorboten en zeilboten. Het lijkt logisch dat je dan als stuurman eens op de rem moet trappen om een aanvaring te voorkomen. Een rem zoals in een auto is natuurlijk niet aanwezig op een boot. Maar hoe werkt het remmen met een zeilboot dan wel?

remmen zeilboot

Hoe werkt een rem normaal gesproken?

Remmen werkt normaal gesproken door wrijving te creëren op de wielen van een voertuig. Hierdoor ontstaat verminderde vaart op de stabiele oppervlakte waarmee de wielen contact hebben. Een zeilboot heeft echter geen wielen, het heeft een enorme oppervlakte dat contact maakt met een ander onstabiel oppervlakte, namelijk water. Een zeilboot wordt voortgestuwd door de combinatie van wind en weinig weerstand op het water. Je kunt deze omstandigheden niet onmiddellijk wegnemen wanneer je even wilt remmen. Toch is er een manier waarop een zeilboot iets kan remmen, het is alleen niet vergelijkbaar met voertuigen op de weg.

Hoe rem je met een zeilboot?

Je kunt met een zeilboot dus niet remmen zoals met een auto of fiets. Remmen met een zeilboot doe je door acuut vaart te minderen. Doet zich een situatie op het water voor waarbij je wilt remmen, dan stuur je de boot in de richting van de wind. Je haalt daardoor de wind uit de zeilen, hierdoor zal de boot vaart minderen. Als er een noodsituatie aan boord is, dan moet je de boot naar de kust of de kade laten uitvaren. Het strand of de wal zal dan voor een volledige stop zorgen.

Deze situaties doen zich op het water echter nauwelijks voor. Als je goed hebt leren zeilen, dan heb je geleerd om constant te anticiperen op de medegebruikers van het water. Het is daarom heel belangrijk dat alle vaarregels strikt nageleefd worden. Natuurlijk kan er nog altijd een situatie voordoen waarbij je moet uitwijken met je zeilboot. Anticiperen, vooruitkijken en uitwijken zijn de methodes om te voorkomen dat je de zeilboot tegen de wind in moet draaien om te remmen.