Hoe leer je kitesurfen?

Wil je leren kitesurfen? Sportloaded helpt je! Lees de volgende 10 tips aandachtig door en je zult verstelt staan hoe snel je de beginselen van deze spectaculaire watersport onder de knie hebt!

kitesurfen leren

Tip 1: Trek niet aan de bar

Heb je nog nooit een kitesurfles gevolgd? Het eerste wat je tijdens zo’n les leert is waarschijnlijk dat je niet aan de bar mag trekken. Veel mensen trekken namelijk aan de bar wanneer ze dreigen te vallen, het gevolg is echter dat je nog harder valt. Je voert door te trekken namelijk nog meer krachten uit op de kite waardoor je snelheid toeneemt. Wat doe je dan? Je kunt er veel beter voor kiezen om de stang van je af te duwen of geheel los te laten. Hierdoor neem je de kracht uit de kite, waardoor de stuurlijnen ontspannen en de kite langzamer zal gaan. Een instructeur zal tijdens een eerste les regelmatig roepen om de lat los te laten. Dit is misschien angstig in het begin, maar het is voor je eigen veiligheid.

Tips 2: De positie van je handen

De positie van je handen op de bar is erg belangrijk. Je moet de bar aan de uiterste randen vasthouden, want daar wordt de kite heel gevoelig van. Houdt je handen zo dicht mogelijk bij elkaar in het midden, dit zorgt voor de beste balans. Je kunt zo zelfs de bar met één hand vasthouden. Mocht je dit doen met een hand aan de rand, dan zal de kite onmiddellijk afbuigen en vallen naar de kant waar je je hand houdt.

Tips 3: Houd spanning op de lijnen

Er moet altijd spanning zitten op minstens één van de stuurlijnen. Hierdoor kun je voelen waar de kite zich boven je bevindt, zonder dat je ernaar hoeft te kijken. Misschien valt je op dat ervaren kitesurfers nooit naar hun kite kijken. Beginners klagen vaak dat ze pijn in hun nek krijgen van het omhoog kijken. Dit is iets waar je ervaring in moet krijgen, je leert om spanning in de lijnen te houden. Hierdoor houd je voldoende kracht in de kite en je voelt precies waar de kite zich bevindt zonder te kijken.

Om vaart te minderen duw je de bar van de kite van de af. Doe dit niet symmetrisch op de bar, want zo haal je de spanning van beide stuurlijnen af. Hierdoor verlies je controle over de kite. Laat de bar iets los aan één kant, de spanning blijft zo op één van de stuurlijnen. Het gevolg is dat je zelf de kite naar een bepaalde kant leidt waar jij heen wilt.

Tip 4: Laat de bar los wanneer je naar wal gaat

Om je kite weer aan land te brengen kun je het best de bar volledig los laten. Haal de kite iets uit de wind. Houd de drijver van de bovenste stuurlijn vast, de kracht van de vlieger zal afnemen en je kunt zo de kite gecontroleerd laten dalen.

Tip 5: Surf niet met de wind mee!

Als je volledig met de wind in de rug meegetrokken wordt, dan wordt het een lastige en vermoeiende klus om weer aan wal terug te keren. Surf daarom altijd in een hoek tegen de wind in.

tips beginnend kitesurfer

Tip 6: Volg de kite met je borst

Je positie op de kite is ook belangrijk. Leun achterover en beweeg je borst mee met de kite, waar deze ook heen gaat. Als je teveel rechtop staat dan sta je minder stabiel en zul je eerder vallen. Leun achterover in je harnas en maak jezelf zwaar. Je voeten houd je op schouderbreedte uit elkaar. Zo zorg je voor een stevige basis die de krachten van de kite goed kunnen weerstaan.

Tip 7: Balans is alles!

Net als bij andere takken van surfen is balans eigenlijk alles. Bij het kitesurfen wordt het houden van de balans bemoeilijkt door de kite. Je hebt bij tip 6 geleerd dat je zoveel mogelijk achterover moet hangen. Dit doe je om goed gebruik te kunnen maken van de kite. De kite wordt juist makkelijker bestuurbaar wanneer de wind er flink inzit en jij goed tegendruk geeft. Vertrouwen hebben en balans vinden is daarom heel belangrijk!

Tip 8: Gebruik je benen om snel op de plank te stappen

Gebruik de trekkracht van de kite om snel op de plank te gaan staan. Door snel op te stappen kun je de board in de juiste richting wijzen. Nu sta je onmiddellijk klaar om gebruik te maken van de kracht en snelheid van de kite. Als je te langzaam opstapt, dan krijg je te maken met teveel krachten in de kite. Je zult dan hoogstwaarschijnlijk de controle verliezen.

Tip 9: Heb geduld en zet door

Hoe lang duurt het om kitesurfen te leren? Hier is onmogelijk een standaard antwoord op te geven. Sommigen leren het in een dag, anderen hebben er langer voor nodig. Het kan frustrerend zijn om constant de kite in het water te laten vallen of de board te verliezen. Maar er is nu eenmaal doorzettingsvermogen en geduld nodig om iets nieuws te leren. Alleen door fouten te maken leer je, deze regel gaat ook op bij kitesurfen.

Tip 10: Kies voor een bowkite

Er bestaan twee soorten kites om te gebruiken; bowkites en c-kites. Het verschil tussen de twee zit vooral in de vorm. Een bowkite is wat groter, langzamer en stabieler dan de c-kite, daarom is deze veel beter geschikt voor beginnende kitesurfers.