Waar moet je op letten bij het kopen van een surfboard?

Ga je voor het eerst een surfboard kopen? Dan kun je daar wel wat tips bij gebruiken. Er bestaan namelijk verschillende types, waarbij jouw ervaring en het gebruik van het board bepalen welke je nodig hebt. In dit artikel kun je lezen waar je op moet letten als je een surfboard gaat kopen.

surfboard kopen

Je eerste surfboard kopen

Als je op zoek gaat naar jouw eerste surfboard, wees dan eerlijk en nederig. Doe je niet beter voor dan je bent, want een beginner heeft nu eenmaal een beginnersboard nodig. Surfen op een board voor gevorderden zal alleen maar frustraties opleveren. Een beginnersboard is bovendien cool zat. Een van de lastigste problemen is dat je niet weet wat voor board je nodig hebt. Laat je daarom goed informeren. Het is ook verstandig om eerst lessen te nemen, je kunt bij vrijwel iedere surfschool een board huren. Vraag simpelweg aan de instructeur op wat voor board je les hebt gehad, zo weet je precies welke je wilt aanschaffen. Je kunt zelfs op meerdere soorten oefenen, zodat je een goed beeld hebt en een voorkeur kunt bepalen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een surfboard?

Het belangrijkste van je surfplank is het drijfvermogen. Voor een beginnersboard is het belangrijk dat het stabiel en goed drijft. Dit drijfvermogen wordt bepaald door het volume van de board; hoe groter het volume, des te beter de surfboard drijft. Word je beter in het surfen, dan kun je kiezen voor boards met minder volume. Deze surfplanken zijn lichter en wendbaarder. Het volume van een beginnersboard ligt rond 60 liter. Een geoefende surfer gebruikt meestal een lichter board dat tussen 25 en 35 liter aan volume bevat. Dit getal is ook afhankelijk van het gewicht en de lengte van de surfer.

Voor een korte surfplank heb je veel techniek nodig, bovendien kun je een funboard niet voor alle golven gebruiken. Als je in Nederland goed wil leren golfsurfen, kies dan voor een board met veel volume, zoals een foamboard of een longboard.

surfboard aanschaffen

Welke types surfboards bestaan er?

Wil je een surfboard kopen? Dan kun je kiezen uit de volgende types:

  • Foamboard: Een surfboard met groot drijfvermogen, voordelig in aanschaf en zeer geschikt voor beginners;
  • Longboard: Een board van hard materiaal dat zeer geschikt is om golfsurfen op te leren. Een nadeel is dat het board groot en zwaar is, daardoor moeilijk te vervoeren;
  • Minimal board: Een kleinere plank waar makkelijk op te paddelen is. Daarnaast is dit board handiger om te vervoeren. Golfsurfen leren gaat iets moeilijker op deze plank, je hebt er wat langer voor nodig om golfen goed te leren pakken;
  • Funboard: Een lichte surfplank dat overal en altijd gebruikt kan worden. Het heeft echter minder volume, waardoor het drijfvermogen lager ligt;
  • Fish board: Een mooi ontworpen, voordelig en allround board waarmee heel gemakkelijk te manoeuvreren is. Het enige nadeel is dat je onder de golven door moet duiken om in zee te komen.