Uit welke onderdelen bestaat een zeilboot?

We weten allemaal wat een zeilboot is; een boot die door middel van windkracht wordt voortgedreven. Maar wat zit er eigenlijk allemaal op een zeilboot? Een zeilboot bestaat uit veel verschillende onderdelen, welke allen vooral functioneel zijn. In dit artikel kun je lezen hoe deze onderdelen heten en wat hun functie is.

onderdelen zeilboot

De romp van een zeilboot

De romp van een zeilboot is het gedeelte dat in het water ligt. Onderdelen van de romp zijn de boeg aan de voorkant, het middenschip waar soms een verblijfsruimte aanwezig is en het achtersteven van de boot. Het achtersteven, ook wel kuip genoemd, is het deel waar het stuurwiel of het roer zit. Hier stuurt de zeiler de boot, dit is ook de plek waar de overige bemanning zich bevindt. Het zwaard van de boot zit aan de onderkant van de romp, deze zorgt ervoor dat een boot niet te ver zal hellen door de wind of wanneer een boot overstag gaat.

De mast en zeilen van een zeilboot

De mast en zeilen van een zeilboot zijn essentieel om wind te kunnen vangen. De mast houdt de zeilen omhoog, samen met de giek. De giek is de horizontale ligger waar het achterste zeil aan bevestigd wordt. Dit zeil wordt het grootzeil genoemd. Het voorste zeil dat aan de mast is bevestigd is het fokzeil, ook wel genua genoemd. Naast deze twee zeilen wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van spinnakers.

Dit zijn grote en lichte zeilen die aan de voorkant van een zeilboot worden gehesen. Deze zorgen ervoor dat een zeilboot een hogere snelheid kan bereiken en kan ook zeilen bij weinig wind.

Andere belangrijke onderdelen van een zeilboot

De romp, het zwaard, de mast, de giek en de zeilen van een zeilboot zijn de belangrijkste onderdelen van een zeilboot. Naast deze essentiële onderdelen zitten er nog veel andere onderdelen op een zeilboot.

Deze worden als verzamelnaam vaak tuigage genoemd. Zo zijn er veel aparte lijnen nodig om de verschillende zeilen te bedienen en een lier om de lijnen te trimmen. Aan de achterkant van boot zit een hekstoel, dit is een stevig deel van de railing. Op de voorkant is vaak een preekstoel aanwezig. Langs beide randen van de boot loopt het zogenaamde gangboord, hierover verplaats je je naar de voorkant van de boot. Er zit een reling op de boot om te zorgen dat je niet overboord valt. Elke zeilboot is natuurlijk ook voorzien van een anker, want op een mooie dag wil je wel ergens stil kunnen blijven liggen om een duik te nemen.

Luxe onderdelen van een zeilboot

Naast al deze essentiële onderdelen kun je zelf ook kiezen voor luxe onderdelen op je een zeilboot. Zo kun je een zwemtrap installeren, verschillende luxe zitkussens plaatsen en gebruik maken van voorzieningen voor koken en sanitair als daar ruimte voor is op de zeilboot.

Voor de veiligheid zitten er altijd reddingsvesten op een zeilboot. Daarnaast is het belangrijk om noodverlichting en signaalmiddelen op de boot mee te nemen. Voor een zeewaardige zeilboot is het belangrijk dat het voorzien is van goede navigatieapparatuur.