Hoe heten de zeilen van een zeilboot?

Hoe heten de zeilen van een zeilboot? Een moderne zeilboot maakt gebruik van twee zeilen, deze staan aan weerszijde van de mast. Beide zeilen hebben hun eigen functie en kunnen daarom ook onafhankelijk van elkaar worden bediend. In dit artikel lees je wat de namen zijn van de verschillende zeilen van een zeilboot en wat hun afzonderlijke functie is.

verschillende zeilen

Het grootzeil

Het grootste zeil van een zeilboot heeft een logische naam: Het grootzeil. De functie van het grootzeil is om veel wind te vangen. Dit kun je doen door het grootzeil in de juiste hoek ten opzichte van de windrichting te sturen. Tevens is het belangrijk om het grootzeil goed te trimmen. Trimmen doe je door middel van de lijnen, een goed getrimd grootzeil zorgt voor meer snelheid en hoogte. Met hoogte wordt bedoeld dat de boot hoog in het water ligt, dit verlaagt de weerstand en je kunt makkelijker sturen.

Het grootzeil is dus het achterste zeil van een zeilboot. Vaak is het grootzeil echt het grootste zeil, maar er wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van zeilen die nog groter zijn, zoals de spinnaker.

Een spinnaker zeil

Een spinnaker zeil wordt aan de voorkant van een zeilboot bevestigd. Dit is een zeer groot zeil gemaakt van hele lichte stof. De lichte stof zorgt ervoor dat je zelfs bij weinig wind vooruit kunt komen. De functie van dit zeil is om zoveel mogelijk wind te vangen om een zo hoog mogelijke snelheid te bereiken. Heb je wel eens naar zeilwedstrijden gekeken? Tijdens deze wedstrijden worden deze zeilen vaak gebruikt. De spinnakerzeilen zien er spectaculair uit als de wind er vol inblaast; enorme bol staande zeilen in allerlei kleuren.

Spinnakers zijn zeilen die snel gezet en gestreken kunnen worden. Dit wordt gedaan door middel van een chute dat over het zeil wordt getrokken.

Het fokzeil

Het fokzeil is het zeil aan de voorkant van de mast. Een andere benaming voor dit zeil is genua. Dit zeil is natuurlijk bedoeld om wind te vangen, maar zijn hoofdfunctie is om de luchtstroom naar het grootzeil te sturen. Fokzeilen bestaan in drie verschillende genummerde maten, waarvan nummer 1 de grootste is en nummer drie de kleinste.