Hoe heet een éénpersoons zeilboot?

Er bestaan veel verschillende soorten zeilboten. Zo zijn er bijvoorbeeld de kajuitboten, zeilboten met een verblijfplaats voor de opvarenden. Hier bestaan weer verschillende soorten en maten van zoals toerzeiljachten, wedstrijdjachten en klassieke driemasters. Een ander soort zeilboot is de open zeilboot, waar de éénpersoons zeilboot ook toebehoort. Maar hoe heet een éénpersoons zeilboot eigenlijk?

éénpersoons zeilboot

Hoe heet een éénpersoons zeilboot?

De naam van een éénpersoons zeilboot is de Optimist. Dit is een kleine zeilboot, de lengte is 2,30 meter en de breedte slechts 1,15 meter. Jonge mensen leren vaak zeilen in de Optimist. De Optimist is voorzien van een zogenaamd sprietzeil, deze heeft een oppervlakte van 3,5 m2. De romp heeft een platte bodem zonder een kiel, daarvoor in de plaats heeft het een klein zwaardje. Het voordeel hiervan is dat je deze omhoog kunt halen zodat je door ondiep water kunt varen. Daarnaast kun je door het zwaard te verwijderen de boot op het droge slepen. Dit zorgt ervoor dat dit éénpersoons zeilbootje erg gemakkelijk is in het gebruik.

Vroeger werd de Optimist vooral van hout gemaakt. Tegenwoordig worden er zelfs jeugdwedstrijden gedaan met de Optimist. De gebruikte materialen zijn daarom anders, nu is de romp van polyester gemaakt, de overige onderdelen van aluminium.

Wedstrijdzeilen met de Optimist

Ben je jong en wil jij leren zeilen? De Optimist is een hele geschikte zeilboot om de zeiltechnieken in te leren. Je kunt met de Optimist ook meedoen aan zeilwedstrijden. Er komt dan een nummer op je zeil te staan waar de jury jou aan kan herkennen. Tijdens zo’n wedstrijd moet je een bepaald parcours afleggen.

Je strijdt tegen andere zeilers om de eerste plaats. Communicatie met de jury en wedstrijdleiding vindt plaats door middel van vlaggen die aan het zeil van het startschip worden gehangen. Het leren van deze seinen is daarom ook een belangrijk onderdeel van de zeilsport.

Wat kost een Optimist?

Een éénpersoons zeilboot zoals de Optimist kost nieuw tussen €3000 en €4000. De boten worden ook regelmatig tweedehands voor minder geld aangeboden. Je moet er dan wel snel bij zijn, want deze zeilbootjes zijn populair. Als je zo’n tweedehands Optimist aanschaft, let dan op eventuele scheuren in de polyester romp en kijk goed of het zeil niet versleten is. Oudere Optimisten kunnen nog net zo snel varen als een nieuw model.

Minder bekende éénpersoons zeilboten

Een éénpersoons zeilboot heet dus een Optimist. Er bestaat echter nog een éénpersoons zeilboot; de Splash. Deze zeilboot is speciaal voor jeugdwedstrijden gemaakt, deze is minder geschikt om in te leren zeilen. Je mag tot je 17de in de Splash wedstrijden blijven varen. Hierna moet je zeilboot omgebouwd worden, er komt een grotere mast op te staan voorzien van een groter zeil. De Splash krijgt meteen een wat volwassenere naam: De Flash.