Wat is golfsurfen?

Golfsurfen is een sport waarbij de surfer op een surfplank zich over de golven laat glijden. Binnen het golfsurfen bestaan twee disciplines; wave surfen en wake surfen. Het wave surfen is de meest bekende vorm, wake surfen wordt gedaan op golven die gecreëerd worden door een boot. In dit artikel vertellen we alles over golfsurfen, de twee verschillende disciplines en waar je het kunt doen.

golfsurfen

Golfsurfen

De bekendste vorm van golfsurfen is wave surfen, dat houdt in surfen op natuurlijke golven. Golfsurfen wordt op veel stranden in de wereld beoefend, maar de meest geschikte plekken zijn waar de hoogste golven zijn. Deze vind je vooral in Hawaï, Australië en Zuid-Afrika. Als de golf een hoogte bereikt van 6 meter, dan wordt het Big Wave surfing genoemd. De hoogste golf waar ooit iemand op surfde was maar liefst 23 meter hoog. Dit is dan ook meteen heel extreem en natuurlijk ook gevaarlijk.

Je kunt ook in Nederland aan golfsurfen doen, er zijn langs de Noordzeekust veel geschikte plekken om te surfen. Wil je golfsurfen leren? In veel badplaatsen zitten verschillende surfscholen waar je lessen kunt nemen.

Wat is Wake surfen?

Om te kunnen golfsurfen heb je golven nodig, logisch. Je kunt naar de kust gaan voor golven, maar ze zijn ook te creëren door een snelle boot. Wake surfen wordt gedaan in de hekgolf achter een speedboot. Deze vorm van golfsurfen is een soort waterskiën zonder touw.

Hoe ontstaat een golf?

Golven worden door de wind gecreëerd. Als er langere tijd een harde wind waait over het wateroppervlak, dan zal dit hogere golven veroorzaken. De hoogte van de golf wordt dus bepaald door de snelheid van de wind en de tijd hoe lang de wind aanhoudt. Je zou misschien denken dat een aanlandige wind zorgt voor de beste golven, maar dit is niet het geval. Een matige tot gemiddelde wind vanaf het land zorgt voor golven die hol zijn. Deze zijn het meest geschikt voor golfsurfen.

Hoe werkt golfsurfen?

Bij het golfsurfen maak je alleen maar gebruik van een surfplank. Met deze plank peddel je een stuk de zee in richting de plek waar de golven ontstaan. Vanaf deze plek dobber je op de plank totdat een geschikte golf zich aandient. Je peddelt liggend op de plank met de golf mee en springt op om staand op de plank met de golf mee te surfen. Iedere golf zal vanaf één bepaalde kant breken, de surfer moet voor dit breekpunt blijven om voortgestuwd te blijven worden. Als je de kust hebt bereikt dan peddel je weer terug de zee in.

Golfsurfen wordt nog spectaculairder wanneer de golven hoger worden en hol. De surfers kunnen dan zelfs in de golf surfen en zijn soms uit het zicht verdwenen doordat de golf breekt. Hier bestaat een surfterm voor, namelijk tube ride. Je surft als het ware door een tunnel van water. De uitdaging van de surfer is om zo lang mogelijk in deze tube te blijven.