Wat is windsurfen voor een sport?

Wat is windsurfen? Waar kan ik leren windsurfen? Dit zijn twee vragen die in je op kunnen komen wanneer je in aanraking komt met iemand die aan windsurfen doet. De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de termen surfen, windsurfen en kitesurfen, maar velen kunnen de drie maar moeilijk uit elkaar houden.

windsurfen

Windsurfen is in de loop der jaren enorm veranderd. De sport werd uitgevonden in Amerika in de jaren ’60. De eerste surfplanken werden toen spottend een deur genoemd, het waren namelijk enorme planken. Hier werd een zeil opgezet dat water opnam en deze hielden de eerste surfers vast met een giek van hout. Je kunt je voorstellen dat het toen een flinke klus was om het zeil steeds weer uit het water te hijsen na een val. In de loop der tijd zijn de materialen enorm verbeterd. Er wordt nu gebruik gemaakt van andere materialen, waardoor het gebruiksgemak erg is toegenomen.

Wat is windsurfen?

Je kunt windsurfen zien als een kruising tussen golfsurfen en zeilen. Deze beide sporten bestaan al heel lang, het was dus eigenlijk een kwestie van tijd dat de twee werden gecombineerd. Het zeil bij windsurfen zit aan de plank vast. Een voordeel van windsurfen boven golfsurfen is de veelzijdigheid. Tijdens windsurfen kun je los gaan op de golfen, maar je kunt ook lange stukken over het vlakke water “vliegen”.

De vergelijking met zeilen slaat natuurlijk op het feit dat je wind nodig hebt om je voort te bewegen, hiervoor gebruik je een zeil. Je gebruikt dezelfde techniek als bij het zeilen om overstag te gaan, dit wordt gijpen genoemd. Windsurfen is verder heel anders dan zeilen; je bent veel wendbaarder, je kunt sprongen maken, het materiaal is veel goedkoper en je hebt geen ligplaats nodig.

Meer over windsurfen

Windsurfen wordt dus gedaan op een surfplank waar een zeil op bevestigd is. Op een plank zonder zeil surf je op de golven, dit wordt golfsurfen genoemd. Kitesurfen wordt ook gedaan op een losse plank, maar de surfer houdt dan een soort vlieger vast om zichzelf voort te bewegen.

Waarschijnlijk weet je nu wat windsurfen is. Wist je dat ons land twee Olympisch kampioenen windsurfen heeft? Dorian van Rijsselberghe won zelfs twee keer de gouden medaille, in 2012 en 2016. Vele jaren eerder, namelijk in 1984 in Los Angeles, won Stephan van den Berg de gouden plak. Hij kwam nog uit de tijd dat surfplanken zwaar waren, het materiaal was toen nog niet optimaal. Gelukkig heb jij de mogelijkheid om windsurfen te leren met het lichtste en modernste materiaal. Zou je windsurfen willen leren? Dan is het handig om te weten wat een goede surfplank voor beginners is.