Hoe trainen zeilers?

Vraag jij je wel eens af hoe zeilers trainen? Het kan misschien een passieve sport lijken, een zeilboot wordt toch vanzelf voortgestuwd door de wind, maar zo simpel is het niet! Als je zelf een keer gezeild hebt, dan weet je wat er allemaal bij komt kijken. Natuurlijk traint een zeiler op de techniek van het zeilen zelf, maar van Sportloaded mag je meer verwachten. Wij gaan graag dieper in op een onderwerp. Daarom besteden we ook aandacht aan wat voor trainingen de zeilers buiten de zeilboot allemaal uitoefenen.

hoe trainen zeilers

Het trainen van zeilen zelf

Zeilers trainen heel vaak hun zeiltechniek en bekwaamheid aan boord van hun zeilboot. Dat doen ze onder zoveel mogelijk verschillende omstandigheden, van zeilen bij mooi weer en weinig wind, tot slecht en stormachtig weer. De zeiler wil onder alle omstandigheden goed met zijn boot kunnen omgaan. Daarnaast zal de wedstrijdzeiler zich regelmatig meten met anderen. Dat kunnen ze doen in officiële wedstrijden, maar ook races tussen leden van een zeilvereniging onderling. Om heel goed te worden in zeilen moet je de boot goed leren kennen, zeer bekwaam zijn in de technieken en je moet tactisch sterk kunnen racen. Daarnaast is je fysieke conditie erg belangrijk. Deze wordt vaak getraind in het winterseizoen, want dan wordt er minder gevaren.

De fysieke trainingen van zeilers

Wil je weten hoe zeilers trainen? Het volgende trainingsschema geeft een goed voorbeeld:

Cardiotraining

Vier keer per week voeren de zeilers een duurtraining uit van zo’n 90 tot 120 minuten. Dit kunnen ze binnen doen ze op een hometrainer, roeimachine of loopband. Sommige zeilers variëren met de trainingsapparaten. De zeilers gaan echter ook vaak buiten trainen, hardlopen, fietsen of mountainbiken.

Krachttraining

Naast de duurtrainingen voeren de zeilers drie krachtsessies per week uit met variërende gewichten. De volgende oefeningen worden daarbij gedaan:

  • Borst en schouders: Pushups, bankdrukken, schuin bankdrukken, push-press, kogelstoten, staande roeibeweging, bicep curl en kabel-pushdowns;
  • Benen en rug: Deadlift, squat-roei met kabel, dumbell clean, voorovergebogen roeien, lat pull-down en zittende roei.

Van alle oefeningen worden 3-4 sets uitgevoerd van 8- 12 herhalingen.

Buikspier- en core-training

Onmiddellijk na de krachttraining volgt een training voor de buikspieren en core. Tijdens deze training worden de volgende oefeningen gedaan: Crunches, sit-ups, leg lifts, toe touch, v-ups, hollow hold, jack knives en allerlei vormen van de plank.

Circuit training

In plaats van een duurtraining wordt door de zeilers ook regelmatig een circuit- of crosstraining gedaan. Dit is een training met gewichten, maar dan onafgebroken achter elkaar. Crossfit is een mooi voorbeeld van crosstraining. Hierbij bouwt een atleet aan duurvermogen, maar tegelijk ook aan kracht.