Wat is IQFOIL en wat zijn de voordelen ervan?

Foilen, windfoilen en IQFOIL, wat is het en wat zijn de voordelen ervan? Foilen is een vrij nieuwe term in de watersport. Net als surfen en windsurfen, kun je foilen en windfoilen. Er is heel weinig verschil met het klassieke surfen, behalve dat de plank zo’n 50 cm boven het water zweeft. De plank doet dit dankzij een zogenaamde foil dat onder de surfplank bevestigd is. Dit is een soort vleugelconstructie dat opwaartse druk geeft. Hierdoor wordt de surfplank omhoog getild. Ben je het klassieke windsurfen zat? Wil je iets spectaculairder? Dan is IQFOIL misschien wel iets voor jou!

foiling

IQFOIL; de nieuwe Olympische surfklasse

Het liften van de surfplank zorgt voor veel minder weerstand met het water. Hierdoor kan er al bij heel weinig wind gesurft worden. Daarnaast gaat een foilsurfplank veel harder dan een gebruikelijke surfplank. Door de hogere snelheid wordt ook meer vaarwind gecreëerd, wat er ook voor zorgt dat je bij weinig wind al heel hard kunt surfen. Dit zijn voordelen die ervoor zorgen dat windsurfen leuker wordt om te doen en om ernaar te kijken.

Deze voordelen zijn het Olympisch Comité ook opgevallen. Daarom wordt de huidige klasse, de RS:X klasse, in 2024 vervangen door IQFOIL. IQFOIL is een bepaald concept binnen het windfoilen, er wordt een standaard pakket aan materialen gebruikt. Dit is belangrijk voor het Olympisch comité, omdat zij het liefst gebruik maken van hetzelfde materiaal voor alle deelnemers. Dat was ook de reden waarom de RS:X klasse opgezet werd. De olympisch kampioen van 2012 en 2106, Dorian van Rijsselberghe, was een aanstichter van het spectaculairder maken van de windsurfsport.

De verschillen met regulier windsurfen

Er lijkt niet zoveel verschil te zitten tussen IQFOIL en windsurfen. Je hebt nog steeds een plank en een zeil nodig. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de twee te vinden:

  • Er zit een foil onder de plank;
  • De plank is korter maar breder en heeft meer volume voor stabiliteit;
  • Je positie op de plank is anders, wat rechter en iets naar voren hangend;
  • De zeilen zijn kleiner, ze hebben een andere vorm en zijn van lichter materiaal gemaakt;
  • De plank komt los van het water;
  • De snelheden liggen hoger, ook bij minder wind.