Wat is kitesurfen voor een sport?

Wat is kitesurfen precies? Eigenlijk verklapt de naam kitesurfen het al een beetje; het is vliegeren en surfen in één. Het is een vorm van watersport, waarbij je op een kleine surfplank staat met een vlieger in je hand. Je kunt jezelf laten voorttrekken door de vlieger door de kracht van de wind. Met behulp van de windkracht kun je dan heen en weer surfen over het water.

wat is kitesurfen

Verschillende soorten kite stijlen

Binnen het kitesurfen zijn er verschillende disciplines, categorieën vliegers en boards. De verschillende disciplines zorgen voor een andere ervaring op het water. Denk dan bijvoorbeeld aan freeride, freestyle, wave ride en big air. Je kunt bijna alles doen op het water. Welke stijl je leuk vindt hangt helemaal van je persoonlijkheid af. Voor iedere discipline vaar je een andere kite en hebben de kites een verschillende vorm.

Waarom kitesurfen?

Iedere kiter wordt enthousiast zodra er een beetje wind staat. Het betekent namelijk weer een kitesessie op het water. Het maakt dan niet uit of er een zacht briesje is met een zonnetje of dat het regent; het is heerlijk om buiten op het water te zijn! Maar er zijn nog meer redenen waarom kitesurfen zo populair is.

Kitesurfen is namelijk zeer toegankelijk. In vergelijking met windsurfen heb je bijvoorbeeld maar weinig materiaal nodig. Je kunt je board gewoon in je hand houden en al het overige materiaal bij je houden in een compacte rugtas.

Kitesurfen is ook heerlijk om in de vakanties te doen met je vrienden. Overal in de wereld zijn er prachtige plekken waar je kunt kitesurfen.

Kitesurfen biedt ook enorm veel mogelijkheden; de sport heeft een grote leercurve. Al na een paar lessen zul je zien hoeveel er mogelijk is binnen de kitesurfsport en in een mum van tijd kun je lekker heen en weer varen. Een sport als windsurfen bijvoorbeeld duurt veel langer om onder de knie te krijgen. Heb je de basis van kitesurfen eenmaal door, dan is elke sessie weer een nieuwe ervaring. Het maakt niet uit of het hard waait of dat er een briesje staat; met een grote of kleine kite valt er van alles te leren. De ene keer oefen je met springen, een andere keer oefen je moeilijke rotaties. Je raakt met kitesurfen nooit uitgeleerd.

Tot slot zijn er binnen het kitesurfen enorm veel mogelijkheden. Je kunt kiezen uit verschillende disciplines, zoals springen, freestyle, big air, foilen of waveriden. Voor deze verschillende disciplines maak je gebruik van verschillende boards.