Welke verschillende zeildisciplines zijn er?

Zeilen is een watersport, binnen deze sport bestaan disciplines. Vraag jij je af welke zeildisciplines er zijn? In dit artikel benoemen we alle vier de disciplines en we vertellen wat het doel is van de afzonderlijke takken.

zeildisciplines

Zeildiscipline Fleetracen

Fleetracen is een zeildiscipline waarbij de deelnemers aan de race tegelijk starten. Een wedstrijd bestaat uit meerdere heats. Voor elke heat krijg je een bepaald aantal punten, afhankelijk van je plek in de heat. Als alle heats voltooit zijn dan worden de punten bij elkaar opgeteld en is de winnaar duidelijk. Deze zeildiscipline wordt het vaakst toegepast bij belangrijke zeilwedstrijden. Je kunt dan denken aan Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen, maar ook aan de Olympische spelen.

Matchracen

Matchracen is meer een wedstrijd tussen twee boten. Natuurlijk doen er wel meer zeilboten mee tijdens zo’n wedstrijd, maar er strijden steeds twee boten per keer. Hierdoor is het een heel andere zeildiscipline dan Fleetracen, er wordt namelijk veel meer op tactiek gevaren. De deelnemers varen onderling tegen elkaar in een voorronde. De winnaar gaat verder naar de volgende ronde. Een scheidsrechter houdt de strijd op het water in de gaten en bestraft tijdens de race. Heb je wel eens gehoord van de America’s cup? Dit is een zeilrace die al heel lang bestaat, het wordt gehouden volgens de matchrace discipline.

Teamzeilen

Teamzeilen is een zeildiscipline waarbij teams van twee of meer boten tegen elkaar racen. Je kunt deze discipline vergelijken met de matchrace, maar er komt nog meer tactiek bij kijken. Je moet namelijk niet alleen je tegenstanders in de gaten houden, wat jouw teamgenoten doen is ook belangrijk. Ook nu is er op het water een scheidsrechter aanwezig die straffen kan uitdelen als er een overtreding wordt begaan. De wedstrijd wordt gestreden over meerdere voorronden en natuurlijk een finale.

Zeildiscipline Sprint

De zeildiscipline Sprint kun je zien als Fleetracen, maar dan in meerdere korte races. Er worden op een dag wel zo’n 15 races gehouden van zo’n 12 minuten lang. Bij een zeilrace wordt er altijd gestart over een onzichtbare startlijn. Deze denkbeeldige lijn ligt tussen twee startboten in. Het parcours van een sprintrace is kort, daarom is de startlijn ook kort. Hierdoor kunnen niet veel boten tegelijk starten.

Tijdens de sprintrace strijden de boten dan ook in kleine groepen die later onderverdeeld worden. Zo racen de zeilers tegen zoveel mogelijk tegenstanders. Sprint is een zeildiscipline die steeds populairder wordt.