Wat kost wintersport?

Voor veel mensen is een wintersportvakantie het absolute hoogtepunt van het jaar. Zij vinden deze ‘doe-vakantie’ vaak veel leuker en avontuurlijker dan een zonvakantie. Het grote nadeel van een wintersportvakantie is dat de kosten over het algemeen een flink stuk hoger liggen. Hoe hoog die kosten zijn? We geven je een indicatie van het bedrag waar je rekening mee moet houden.

In Nederland zijn Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Tsjechië populaire skilanden. Zwitserland staat vanwege de munteenheid bekend als een duur land. Tsjechië is aanzienlijk goedkoper vanwege hun relatief goedkope Kronen.

kosten wintersport

Vervoer

Om te gaan wintersporten zijn er verschillende vervoersopties. Denk aan de auto, de bus, de trein en het vliegtuig. De prijzen hiervan zijn afhankelijk van de bestemming en de tijd van het jaar. Zo zijn vliegtickets in het laagseizoen minder duur dan in het hoogseizoen. Het voordeel van de auto is dat de benzinekosten kunnen worden gedeeld met de reisgenoten. De auto is het vervoersmiddel dat bij veel Nederlandse wintersporters de voorkeur geniet. Gemiddeld rekenen we voor de benzine zo’n 250 Euro per auto voor een wintersportvakantie.

Accommodatie

Slaapplaatsen zijn er in alle soorten en maten. De grote, luxe, faciliteiten en afstand tot de piste hebben allen een grote invloed op de prijs van een accommodatie. Relatief ben je maar weinig in het appartement en heb je dus niet veel luxe nodig. Wel moet je er rekening mee houden dat je ’s avonds, afhankelijk van het gebied en je gezelschap, wel een fijne zitplek moet hebben voor een hapje en een drankje. Kies dus een appartement met een comfortabele zithoek of woonkamer. Voor een niet al te luxe hotel of appartement op een niet al te grote afstand van de piste kost gemiddeld zo’n 100 tot 200 Euro per nacht. Deze kosten zijn geluk te delen met de reisgenoten.

Skispullen en kleding

Ski’s en skistokken kan je huren op locatie. Doorgaans kost dit voor een week zo’n 125 tot 175 Euro. Daarnaast moet je ook de juiste kleding bij hebben. Dit kan je eigenlijk zo duur maken als je zelf wilt. Mocht je hier niet teveel geld aan uit willen geven dan kan je kijken of je bepaalde dingen kan lenen van een kennis/vriend/familielid. Een goede skibroek en ski-jas zijn in bepaalde winkels al te vinden voor een totaalprijs van 100 Euro.

hoe duur is wintersport

Skipas

Om gebruik te maken van skiliften en andere faciliteiten op de skipistes zal je een skipas moeten kopen. Dit is één van de duurdere kostenposten van de week, maar hier kom je simpelweg niet onderuit. Het kopen van een weekpas is vaak goedkoper dan zeven losse dagen. Zorg wel dat je een skipas neemt voor het aantal dagen dat je ook daadwerkelijk de piste opgaat. Het is zonde om een skipas voor zes of zeven dagen te hebben en maar vier of vijf dagen te kunnen skien vanwege spierpijn of andere redenen. Een skipas voor zes dagen kost over het algemeen zo’n 225 tot 275 Euro.

Eten & drinken

Net als bij de kleding is ook hier de kostenpost zo duur als je maar wilt te maken. Neem jij drie maaltijden buiten de deur? Ja, dan betaal je natuurlijk meer dan iemand die enkel een lunch neemt op de piste. Een lunch kost gemiddeld zo’n 15-20 Euro per persoon. Uit eten in de verschillende restaurantjes kost over het algemeen 30 tot 40 Euro. Wanneer je nog lekker te gaat in de après-ski dan zullen je kosten nog wat hoger uitvallen.

Totale kosten

Alles bij elkaar opgeteld komt er toch wel een groot bedrag onder aan de streep te staan. In het meest gunstige geval zal je tussen de 1000 en 1500 Euro kwijt zijn voor een week wintersporten. Dit is in het meest gunstige geval omdat je nooit kan weten wat er nog allemaal gebeurt. Gaat jouw ski stuk? Raak je jouw handschoenen kwijt? Verlies je jouw skipas? Dan gaan de kosten van de week wintersporten omhoog. Let dus goed op je spullen. Wanneer je namelijk dichtbij de piste op zoek moet naar bijvoorbeeld nieuwe handschoenen betaal je de absolute hoofdprijs.

Misschien vind je dit ook interessant?