Wat is langlaufen?

Langlaufen (ook: ‘skilopen’) is van oudsher een manier om je over sneeuw te bewegen. Er wordt gebruik gemaakt van lange, smalle latten en twee stokken. In de loop der jaren in langlaufen steeds meer uitgegroeid tot wedstrijdsport. De Fédération Internationale de Ski (FIS) organiseert jaarlijks meerde kampioenschappen langlaufen. In dit artikelen vertellen we je alles wat je moet weten over langlaufen.

langlaufen

Materiaal

De lengte van de smalle langlauflatten is afhankelijk van jouw lichaamslengte en stijl. Er zijn twee stijlen:

  • De klassieke stijl: Hierbij zet men zich voornamelijk af met de ski en worden de stokken als hulpmiddel gebruikt.
  • De vrije stijl (ook: ‘skating’): Hierbij gebruikt men de stokken niet tot nauwelijks. Deze manier lijkt er op schaatsen.

Bij de klassieke stijl zijn de ski’s zo’n 20-30 centimeter langer dan de lichaamslengte van de langlaufer. Bij de vrije stijl zijn de ski’s met 10-20 centimeter over het algemeen wat korter.

Daarnaast zijn er ski’s die meer geschikt zijn voor gebruik buiten de geprepareerde langlaufpiste. Deze zijn breder dan de gebruikelijke ski’s en hebben enkele een staalkant die het mogelijk maakt bochten te maken tijdens afdalingen. Dergelijke ski’s worden meestal gebruikt voor lange tochten buiten de gangbare routes, bijvoorbeeld bij toerskiën.

Ook de stokken variëren per stijl. Bij de klassieke stijl worden stokken tot aan de oksels gebruikt. Bij de vrij stijl zijn de stokken over het algemeen langer, maar worden ze veel minder gebruikt. De stokken zijn voorzien van een zeer scherpe punt aan de onderkant en een handvat met lus aan de bovenkant. Vier centimeter boven de onderkant van de stok zit een zwarte kapje die ervoor moet zorgen dat de stok niet in zijn geheel door het ijs schiet.

langlaufen sport

Wedstrijden

Langlaufen is een sport die op allerlei niveau wordt uitgeoefend. De niveaus lopen uiteen van recreatief tot volledige marathons. De wedstrijden worden georganiseerd door de Fédération Internationale de Ski (FIS). Zij organiseren onder andere de wereldkampioenschappen en wereldbeker langlaufen. Daarnaast is langlaufen sinds 1924 zowel voor de mannen als de vrouwen een Olympische wintersport. Er zijn verschillende wedstrijdformules:

  • Korte afstand (variabele afstand)
  • Lange afstand (50 km)
  • Estafette
  • Achtervolging
  • Sprint
  • Teamsprint

Tot op heden hebben er nog geen Nederlandse langlaufers deelgenomen aan grote internationale of Olympische wedstrijden.

Misschien vind je dit ook interessant?