Wat is biatlon voor een sport?

Biatlon is een sport waarbij deelnemers langlaufend een parcours moeten afleggen en tussendoor moeten stoppen om te schieten op schietschijven. Voor het missen van deze doelen krijgen spelers een tijdstraf of moeten zij een extra ronde langlaufen. In dit artikel vertellen we je alles wat jij moet weten over biatlon.

biatlon

Herkomst

Biatlon is in de achttiende eeuw ontstaan tijdens oefeningen van Noorse soldaten. De allereerste bekende biatlonwedstrijd werd gespeeld in 1776 tussen compagnies van de Noorse grenspolitie. Vanaf dat moment won de sport aan bekendheid in Scandinavië. In 1924 was biatlon voor het eerst aanwezig als demonstratiesport tijdens de Olympische Winterspelen. Nadat er halverwege de twintigste eeuw een officieel aanvaard reglement kwam, kon er in 1958 een eerste wereldkampioenschap biatlon plaatsvinden. Twee jaar later stond de sport voor mannen officieel op het programma voor de Olympische Winterspelen. In 1992 konden ook vrouwen op Olympisch niveau acteren.

Wedstrijdformules

Niet veel mensen weten dat er bij biatlon verschillende wedstrijdformules worden gespeeld. We leggen de verschillende varianten even uit:

Individuele proef

Deze wedstrijdformule is de oudste en traditionele variant. Deelnemers starten afzonderlijk van elkaar en moeten vier keer schieten (staand, liggend, staand, liggend). Voor elke schietschijf die zij niet raken, wordt er een minuut tijdstraf gerekend. Mannen leggen bij de individuele proef 20 km af, vrouwen maken minimaal 15 km.

<imgtitle=”Wat is biatlon voor een sport? En wat zijn de regels?” src=”https://sportloaded.nl/wp-content/uploads/2021/03/biatlon-wat-is.jpg” alt=”biatlon” width=”100%” height=”auto”/>

Sprint

De afstand bij de sprint is zowel voor de vrouwen als voor de mannen de helft van de individuele proef. Er wordt tweemaal geschoten (liggend, staand) er deelnemers starten ook hier afzonderlijk van elkaar. Voor elke gemiste schietschijf wordt hier geen tijdstraf maar een strafronde van 150 uitgedeeld.

Achtervolging

Bij deze formule wordt er bij de start rekening gehouden met de eindstand van een voorgaande wedstrijd, doorgaans de sprint. De winnaar van die wedstrijd start als eerste en heeft een voorsprong die gelijk staat aan het verschil bij de sprint, en zo verder. Biatleten schieten vier keer (liggend, liggend, staand, staand) en moeten voor elke gemiste schietschijf strafrondes voltooien. De afstanden zijn 12,5 km (m) en 10 km (v).

Massasprint

Bij deze wedstrijdvariant vertrekken alle deelnemers gelijktijdig. Vanwege de veiligheid en de ruimte doen er aan deze wedstrijden relatief weinig spelers mee. Deelnemers moeten vier keer schieten (liggend, liggend, staand, staand) en moeten ook hier strafrondes uitvoeren voor elke gemiste schietschijf. Mannen leggen 15 km af, vrouwen 10 km.

Aflossing

Tijdens de aflossing nemen teams van vier biatleten deel. De eerste spelers van elk team starten op hetzelfde moment. De aflossing gebeurt door de volgende speler aan te tikken in een speciaal daarvoor gemarkeerd gebied. Elk speler legt 7,5 km (m) of 6 km (v) af en schiet twee keer (staand). Per schietbeurt zijn er drie reservepatronen, wanneer er na acht schietpogingen nog schijven over zijn moet er voor elke misser een strafronde worden voltooid.

Nederland en de biatlon

In Nederland valt biatlon onder de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). Veel actieve spelers van de sport kent ons land echter niet. Carine Leijn, ex-biatleet, staakte in 2018 haar jacht naar de Olympische Winterspelen omdat dit volgens haar vanuit Nederland te moeilijk is. In België is het echter wel gelukt, op de Winterspelen van 2018 (Pyeongchang) namen voor het eerst Belgische biatleten deel.

Misschien vind je dit ook interessant?