Veiligheid
Met deze snelheden zal jij je natuurlijk afvragen hoe het zit met de veiligheid. Je moet het namelijk maar durven om met zo’n vaart, met je hoofd op een paar centimeter van het ijsoppervlak, naar beneden te schieten. Gek genoeg hebben de deelnemers weinig bescherming aan. Ze dragen alleen een aerodynamisch pak en een helm. Het feit dat de spelers namelijk zo dicht op het ijs zitten zorgt ervoor dat er weinig zware klappen gemaakt kunnen worden. De meeste skeleton-spelers hebben als zwaarste verwondingen gedurende hun carrière enkel te maken gehad met een paar kneuzingen, blauwe plekken en verloren tanden. Valt nog best mee voor zo’n extreme sport!
Olympische Spelen
Internationaal was Skeleton nog niet ontdekt, maar het deed in 1902 en 1948 toch al mee aan de Olympische Winterspelen. Dit komt omdat die Winterspelen plaatsvonden in Zwitserland. In 2002 maakte de sport zijn comeback op Olympisch Niveau, om vervolgens tot en met 2018 onderdeel te blijven van het programma.
Nederland en skeleton
Skeleton wordt in Nederland vertegenwoordigd door de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN). Twee Nederlandse mannen en twee Nederlandse vrouwen hebben deelgenomen aan de wereldbeker skeleton (artikel geschreven in 2020). Geen van hen viel echter in de prijzen. Een van de Nederlandse deelneemsters was Kimberley Bos. Tijdens de Winterspelen van 2018 (Pyeongchang) was zij de eerste Nederlander die op Olympisch niveau actief was bij het onderdeel skeleton. Bos eindigde de wedstrijd als 13e.