Wat is skeleton?

Skeleton is een Olympische Wintersport die lijkt op een kruising tussen rodelen en bobsleeën. Het grote verschil is dat deelnemers bij skeleton echter niet met op hun kont zitten of op hun rug liggen, maar plat op hun buik liggen. Wil jij meer weten over skeleton, lees dan vooral door.

Skeleton is de langst bestaande sleesport. In 1884 werd de sport in Zwitserland voor het eerst beoefend. Skeleton wordt meestal beoefend op een bobsleebaan. Op deze baan gebruiken deelnemers een kleine slee, genaamd een skelet bobsled (of -sleigh). Hierop gaan de spelers plat op hun buik, head-first naar beneden. De spelers maken snelheid door te sprinten voorafgaand zij op hun slee springen en moeten op de baan de ideale lijn zien aan te nemen. Wanneer een deelnemer dit goed doet kunnen er snelheden tot 145 km/u worden bereikt.

Weetje: De naam skeleton is ontleed aan de kale skeletachtige slee die in eerste instantie werd gebruikt tijdens het beoefenen van de sport. Toen er geen geschikte naam kon worden bedacht, kwam men op het idee om de sport te vernoemen naar de slee.

skeleton

Veiligheid

Met deze snelheden zal jij je natuurlijk afvragen hoe het zit met de veiligheid. Je moet het namelijk maar durven om met zo’n vaart, met je hoofd op een paar centimeter van het ijsoppervlak, naar beneden te schieten. Gek genoeg hebben de deelnemers weinig bescherming aan. Ze dragen alleen een aerodynamisch pak en een helm. Het feit dat de spelers namelijk zo dicht op het ijs zitten zorgt ervoor dat er weinig zware klappen gemaakt kunnen worden. De meeste skeleton-spelers hebben als zwaarste verwondingen gedurende hun carrière enkel te maken gehad met een paar kneuzingen, blauwe plekken en verloren tanden. Valt nog best mee voor zo’n extreme sport!

Olympische Spelen

Internationaal was Skeleton nog niet ontdekt, maar het deed in 1902 en 1948 toch al mee aan de Olympische Winterspelen. Dit komt omdat die Winterspelen plaatsvonden in Zwitserland. In 2002 maakte de sport zijn comeback op Olympisch Niveau, om vervolgens tot en met 2018 onderdeel te blijven van het programma.

Nederland en skeleton

Skeleton wordt in Nederland vertegenwoordigd door de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN). Twee Nederlandse mannen en twee Nederlandse vrouwen hebben deelgenomen aan de wereldbeker skeleton (artikel geschreven in 2020). Geen van hen viel echter in de prijzen. Een van de Nederlandse deelneemsters was Kimberley Bos. Tijdens de Winterspelen van 2018 (Pyeongchang) was zij de eerste Nederlander die op Olympisch niveau actief was bij het onderdeel skeleton. Bos eindigde de wedstrijd als 13e.

Misschien vind je dit ook interessant?