Welke maat windsurfboard heb ik nodig?

Welke maat windsurfboard heb jij nodig? Als je net begint met windsurfen, dan is het een flinke zoektocht naar het juiste materiaal. Er is namelijk enorm veel keus en als beginneling ben je er nog vrij onbekend mee. Er zijn vier factoren die bepalen welke maat je moet kiezen; je niveau, bij welke windkracht je wilt gaan surfen, onder welke omstandigheden je gaat surfen en voor welke surfstijl je het materiaal nodig hebt.

maat windsurfboard

Als beginner is de keus makkelijk, je wilt gewoon leren om op een plank te staan en vooruit te komen. Wat je dan nodig hebt is een grote stabiele surfplank. Als je eenmaal gevorderd bent, dan kun je kiezen uit veel verschillende windsurfstijlen, zoals wave, freestyle, freeride en slalom. Voor alle afzonderlijke stijlen bestaan verschillende surfplanken en materialen.

De verschillende zeilmaten

Naast de verschillende soorten planken kun je ook voor meerdere zeilen kiezen. De zeilen verschillen van formaat, zodat je meer of minder wind kunt vangen of om te zorgen dat je wendbaarder bent.
Voor de verschillende surfstijlen zijn dit de meest gangbare maten, deze worden aangegeven in m2:

  • Wave: 3.7 – 4.2 – 4.7 – 5.2;
  • Freestyle: 4.0 – 4.4 – 4.8 – 5.2
  • Freeride: 4.5 – 5.5 – 6.5 – 7.8
  • Slalom: 6.2 – 7.0 – 7.8 – 8.7
  • Formula: 9.8 – 11.0

Welke maat windsurfboard past het best bij jou?

Wat belangrijk is bij de keus voor een surfboard is de lengtemaat, de breedte en het volume. Ben je een beginner? Kies dan voor een grote plank van 280 cm lang, breedte 85 cm en het volume rond de 200 liter. Als je wat meer ervaren wordt, dan kun je ervoor kiezen om voor een wat kleiner board te kiezen. Twee surfplanken is eigenlijk ideaal, bijvoorbeeld een allround board van 120 liter om te freeriden en een 90 liter board om freestyle, wave en slalom te kunnen doen.

Belangrijk bij de keus voor je board is jouw gewicht en het formaat van je zeil. Als je licht bent, dan heb je een kleiner zeil en een board van minder volume nodig. Maar als je bijvoorbeeld 90 kilo weegt, dan zul je een groter zeil en board nodig hebben. Veel mensen kiezen nog altijd voor een kleinere board, omdat ze niet voor een beginneling gezien willen worden. Een klein board staat natuurlijk stoer, maar met een grotere surfplank kun je eigenlijk veel meer. Kies alleen voor een klein board als je deze wilt gebruiken voor de stijlen wave, slalom of freestyle.