Wat zijn de regels voor kitesurfen?

Als je wilt leren kitesurfen dan zijn het kennen van de regels voor kitesurfen een must. Als je weet hoe het moet en voldoende kennis hebt over de regels, dan is kitesurfen niet moeilijk en ook niet gevaarlijk. Niet alleen de regels over hoe je moet kitesurfen zijn belangrijk, er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Denk dan bijvoorbeeld aan de obstakels die je tegen kunt komen, wie er voorrang heeft en of je wel op een bepaalde plek mag kitesurfen.

Je bent als kitesurfer niet de enige op het water, daarom zijn er belangrijke regels die je in acht moet nemen als je begint met kitesurfen. Ken je de regels niet, dan kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Kitesurfles is dus erg belangrijk!

kitesurfen

Wat zijn de belangrijkste kitesurf regels?

Als je voldoende kitesurfles hebt gehad om zelfstandig te gaan kitesurfen, dan krijg je een IKO certificaat. In het buitenland heb je dit certificaat nodig als je materiaal wilt huren.

Je mag niet overal kitesurfen. Op binnenwateren is kitesurfen bijvoorbeeld verboden, tenzij er een ontheffing voor is. Voordat je ergens gaat kitesurfen, dien je hier dus naar te informeren.

Het spreekt vanzelf, maar gedraag je netjes tijdens het kitesurfen. Het is belangrijk dat je rekening met elkaar houdt op het water. Het maakt hierbij niet uit of je een beginner of een gevorderde bent. Je moet er alles aan doen om een aanvaring te voorkomen. Daarnaast ben je verplicht om andere watergebruikers te helpen in geval van nood en ervoor zorgen dat je ze niet met opzet in moeilijkheden brengt. Dit wordt ook wel ‘goed zeemanschap’ genoemd.

Wat zijn de regels voor watersport?

Naast de kitesurf regels dien je ook de algemene watersport regels te kennen. Alvast handig om te weten; bakboord is links en stuurboord is rechts. In het geval van dezelfde vaartuigen, dus bijvoorbeeld twee zeilboten of twee kitesurfers, gelden de volgende regels:

 • Bakboord gaat voor stuurboord (links gaat voor rechts);
 • Loef wijkt voor lij: degene die aan de kant vaart of surft waar de meeste wind vandaan komt (Loef) en wijkt voor degene die daar het verst vanaf is (Lij);
 • Wijken voor stuurboord: je moet altijd wijken voor iemand die langs stuurboord vaart of surft.

In alle andere gevallen gelden de volgende regels:

 • Groot gaat voor klein: grote schepen gaan voor kleine schepen en dus ook voor kitesurfers;
 •  Zeil gaat voor motor.

Kitesurf regels met betrekking tot voorrang

Als kitesurfer moet je iedereen op en in het water voorrang geven, met uitzondering van motorvaartuigen. Een jetski of een motorboot kan snel van richting veranderen, omdat deze gemakkelijk te besturen is. Zorg er in dit geval wel voor dat je geen onverwachte bewegingen maakt en iets langzamer gaat kitesurfen.

Bewaar ook voldoende afstand van de boot, ze kunnen namelijk een golf creëren. Je moet dus voorrang geven aan surfers, zwemmers, SUPpers, zeilboten, roeiers en andere vaartuigen die van de wind gebruik maken.

Voor kitesurfers onderling gelden de volgende regels:

 • Passeer je iemand upwind, dan hou je je kite omhoog. Passeer je iemand downwind, dan hou je hem omlaag;
 • Een kiter die net het water ingaat of op een golf surft heeft altijd voorrang;
 • De snellere kitesurfer geeft voorrang aan de langzamere kitesurfer;
 • De kitesurfer die met zijn rechtervoet voor vaart, heeft voorrang op tegenliggende kitesurfers;
 • De kitesurfer die op een golf vaart heeft voorrang op een kitesurfer die in de tegengestelde richting vaart of een kitesurfer die springt;
 • Om te springen moet er een veilige zone zijn van 50 meter downwind en 30 meter upwind;
 • Bakboord gaat voor stuurboord.