Wat is een goede beginners windsurfplank?

Je hebt enkele windsurflessen gevolgd of je wilt zelf leren windsurfen. Daarom ben je op zoek naar een goede surfplank. Maar wat is een goede beginners surfplank? Een terechte vraag, want er bestaan enorm veel verschillende surfplanken. In dit artikel geeft Sportloaded je antwoord op deze vraag. Tevens vertellen we je waar je op moet letten als je een zeil aanschaft voor de surfplank.

beginners windsurfplank

Wat is een goede beginners surfplank?

In principe is het zo dat je makkelijker leert surfen op een grote surfplank. De grootte zorgt namelijk voor meer stabiliteit. In het begin is het lastig om je balans te houden. De surfplanken die het meest geschikt zijn voor beginners zijn daarom de grootste planken, deze hebben de volgende gemiddelde maten: Rond 280 cm lang, tussen 190 en 220 liter in volume en 75 tot 95 cm breed.

Surfplanken zijn standaard voorzien van een vin, maar het is belangrijk voor een beginners plank dat deze ook voorzien is van een zwaard. Het zwaard zorgt ervoor dat je meer stabiliteit hebt. Tevens houdt het zwaard je beter op je plek in het water, je zult daardoor minder snel afdrijven. In de begintijd van windsurfen waren de surfplanken vooral lang, bijna 4 meter. Tegenwoordig worden de beginnersplanken iets korter en breder gemaakt, dit komt de stabiliteit ten goede. Daarnaast worden er voor beginners en kinderen speciale kleinere zeilen gemaakt.

Windsurfzeil voor beginners

De zeilen voor windsurfplanken zijn ontworpen om zo snel en behendig mogelijk te kunnen surfen. Hoe groot het zeil is wordt aangegeven door de oppervlakte in vierkante meters. Er zijn een aantal factoren die bepalen voor welke grootte je kiest; je ervaring, jouw grootte en gewicht en hoeveel wind er staat. Als er minder wind staat, dan heb je een groter zeil nodig om genoeg wind te vangen. Een groot zeil is echter lastig voor beginners en kinderen. Als je net gestart bent met windsurfen, dan kun je het best kiezen voor een beginnerszeil. Dit zijn zeilen die gemaakt zijn van speciaal licht materiaal en ze zijn kleiner dan andere zeilen. Vooral het oppervlakte bovenin is klein, omdat het zeil zo minder zwaar aanvoelt. De geschikte maten voor een beginners zeil liggen voor een volwassen man tussen 3 en 4 m2. Voor een vrouw is een zeil tussen 3 en 3,5 m2 geschikt en voor een kind tussen 1,5 en 3,5, afhankelijk van de leeftijd.

Om met zo’n zeil te kunnen surfen heb je in ieder geval windkracht 2 tot 3 nodig. Deze windkracht is tevens het meest geschikt om windsurfen te leren. Voor kinderen bestaan er geheel aangepaste surfmaterialen, zoals de mast en giek. Deze zijn gemaakt van hele lichte materialen, omdat kinderen veel minder sterk zijn.

Naar wat voor merken moet ik kijken?

Een goede beginners surfplank is vrij groot, 280 cm lang en 75-95 cm breed. Als je op zoek gaat naar zo’n plank dan kun je natuurlijk online zoeken op sites zoals marktplaats. Let er dan wel goed op hoe de staat is van alle materialen. Beginnersplanken kun je natuurlijk ook aanschaffen in gespecialiseerde winkels. Bij sommige aanbieders worden dit ook wel familie boards genoemd, bekende merken zijn Fanatic en Starboard. Het voordeel van zo’n beginnersplank is dat er in de meeste gevallen voetbanden op geschroefd kunnen worden. Dus als je eenmaal wat gevorderder wordt in de sport, dan kun je gewoon de huidige plank blijven gebruiken. Verwijder het zwaard, voeg voetbanden toe en planeren maar met je surfplank!