Welke windkracht is nodig voor windsurfen?

Wind is onmisbaar om te kunnen windsurfen. Vooral als je windsurfen wilt leren is het belangrijk om te weten hoe hard de wind in je zeil blaast. Als er te weinig wind staat, dan heeft het geen zin om je materiaal uit de schuur te halen. Staat er teveel wind, dan is het als beginner gewoon te moeilijk om op de plank te blijven staan. Welke windkracht is nodig voor windsurfen? In dit artikel geeft Sportloaded jou hier antwoord op.

windkracht windsurfen

Leren windsurfen bij de juiste windkracht

Het lastigste onderdeel van windsurfen is om op een wiebelige plank te leren balanceren. Als je eenmaal op die plank staat, dan moet je ook het zeil uit het water weten te trekken. Heb je dat voor elkaar, dan moet je de giek vasthouden en de wind weten te vangen. Al deze handelingen moet je doen zonder van de plank te vallen, anders begin je weer van voor af aan. Het is daarom goed voor te stellen dat teveel wind het nog lastiger maakt. Veel wind zorgt voor golven, bovendien vangt de wind onmiddellijk het zeil waardoor balans houden erg lastig wordt.

Wil je leren surfen? Dan kun je dit het best doen tijdens omstandigheden met niet teveel windkracht. Wanneer je eenmaal de basis onder de knie hebt, dan kun je de windkracht als het ware opbouwen. Surf dan tijdens omstandigheden met steeds iets meer wind. Je zult zien dat je dan weer opnieuw moet leren om de surfplank en zeil onder controle te houden.

Welke windkracht is nodig voor windsurfen?

Teveel windkracht is dus onwenselijk, maar je hebt wel wind nodig om het überhaupt te leren. Het enige wat je leert tijdens windstille omstandigheden is balans houden op de plank. Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.

Hier leer je niets van en je zal erdoor gefrustreerd raken. Windsurfen is een prachtige sport. Als je het goed wilt leren, dan ga je het water op als de windkracht 2 tot 3 beaufort is. Het water is dan redelijk rustig, er staat genoeg wind om vooruit te komen, om te leren gijpen en om weer veilig terug aan wal te komen.