Wat houdt de windsurfklasse RS:X men in?

Vraag je je af wat de klasse RS:X men inhoudt? De RS:X is een windsurfklasse die tijdens de Olympische Spelen gehouden wordt. Het grote verschil met de andere windsurfklassen is dat de surfers in deze klassen allen hetzelfde materiaal gebruiken. Het Olympische Comité vindt eerlijkheid heel belangrijk in de sport. Door te zorgen dat iedereen over dezelfde surfmaterialen beschikt, haal je de voordelen weg van beter materiaal. Bepaalde surfers worden namelijk gesponsord door merken die beter materiaal leveren dan andere merken. Trek alles gelijk en je krijgt een beter beeld van wie de beste werkelijk is. In dit artikel leggen we alles uit over de RS:X men klasse.

rs x windsurfklasse

De RS:X men klasse

Surfen is sinds 2006 een onderdeel van de Olympische zomerspelen. De surfers bestrijden elkaar in de RS:X klasse. Er is een klasse voor vrouwen en mannen, de RS:X men is dus de Olympische windsurfklasse voor mannen. Iedere surfer krijgt beschikking over hetzelfde materiaal, dit om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Het materiaal is zo gekozen, dat er ook tijdens omstandigheden met weinig wind gesurft kan worden. De plank is daarom vrij lang en het zeil is vrij groot. Als er weinig wind staat, dan bewegen de surfers het zeil op zo’n manier dat ze zich als het ware voortstuwen. De reden waarom er altijd gesurft moet kunnen worden is omdat de omstandigheden niet te sturen zijn. Het Olympische Comité wilt voorkomen dat er geen wedstrijden gehouden kunnen worden.

Hoe verloopt de wedstrijd?

De RS:X klasse men wedstrijd start middels een massastart, alle mannen starten dus tegelijk. De windsurfers moeten dan eerst tegen de wind in naar een bepaalde boei varen. Dit deel is erg belangrijk, omdat de positie bij deze boei vaak bepaalt hoe de rest van de race verloopt. Hierna leggen de surfers een afgezet parcours op het water af. Degene die als eerst de finishlijn haalt, wint. De wedstrijd wordt niet over één heat gehouden, maar over tien races. Een surfer mag zijn slechtste resultaat wegstrepen. In de laatste race zijn dubbele punten te halen. Hierna worden alle punten bij elkaar opgeteld en is de winnaar duidelijk.

Meer spektakel

Nederland is een echt windsurfend land, we hebben dan ook veel kampioenen in deze RS:X men klasse. De bekendste is Dorian van Rijsselberghe, hij won op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 de gouden medaille. Er worden ook Europese en nationale wedstrijden gehouden in de RS:X klasse, zelfs wedstrijden onder afzonderlijke clubleden. Tijdens de zomerspelen van Tokio 2021 zal de RS:X men echter voor de laatste keer op de Olympische Spelen gehouden worden. In 2024 zal er overgestapt worden op een klasse die voor meer spektakel zal zorgen; de IQFOIL klasse.