Wat mag er niet in je volleybaltas ontbreken?

Veel mensen hebben wel eens een potje volleybal gespeeld op vakantie of tijdens hun schooltijd. Maar als je het serieuzer aan wil gaan pakken en daadwerkelijk wil gaan trainen en wedstrijden spelen heb je ook een goede uitrusting nodig. Wij zetten de belangrijkste items voor in je volleybaltas voor je op een rij.

volleybaltas

Volleybalschoenen

Volleybalschoenen zijn de basis van de uitrusting en het belangrijkste item in de tas. Ze zorgen voor een goede grip in de zaal en bieden comfort aan je voeten tijdens het vele springen. Kies voor schoenen met een goede demping. Ga er van uit dat schoenen die duurder zijn, vaak meer demping bieden dan een goedkopere schoen. Dit is vooral belangrijk wanneer je meer dan één keer in de week gaat volleyballen of sneller last hebt van je enkels en knieën.

Volleybalkleding

Veel volleyballers trainen in een katoenen shirt, omdat deze veel bewegingsvrijheid bieden. Tegenwoordig zijn de polyester trainingsshirts ook vaak zo elastisch dat je hierin dezelfde bewegingsvrijheid hebt. Voor dames is het ook gebruikelijk om een top zonder mouwen te dragen. Hierdoor hebben ze volledige bewegingsvrijheid bij het smashen.

Ook bij de shorts zien we een verschil tussen mannen en vrouwen. Waar mannen vaak een wat loszittende short dragen, hebben veel vrouwen een tight aan tijdens het volleyballen. Vergeet naast je tenue niet ook een paar goede sportsokken in je tas te stoppen. Goede sokken voorkomen blaren en bieden meer comfort dan een paar dunne sneakersokken. Of je gaat voor lange sokken of middelhoge is een persoonlijke voorkeur.  In de wintermaanden kan het zelfs in een sporthal toch nog best fris zijn. Een lekker warme sweater of trainingsjack is dan geen overbodige luxe voor tijdens de warming-up of training.

Bescherming

Kniebeschermers zijn een belangrijk item voor volleybalspelers die regelmatig op hun knieën vallen tijdens het duiken naar een bal. Ze beschermen de knieën tegen blessures en zorgen ervoor dat je niet bont en blauw naar huis gaat. Tegenwoordig zijn ook de arm sleeves een populair onderdeel van een volleybaloutfit. De sleeves bieden bescherming aan je elleboog tijdens het duiken, maar ook aan je onderarm wanneer je een bal blokkeert.

Overige spullen

Naast deze spullen zijn ook een rolletje tape, voor het intapen van je vingers of gewrichten, een bidon, handdoek en douchespullen (vergeet de badslippers niet!) essentiële items in je volleybaltas. Dus stop alles in je tas en je bent klaar voor je eerstvolgende training of wedstrijd